UHBDDR Duga Međa obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa obilježila je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja te proslavu 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije ”Oluja”. Obljetnica je obilježena polaganjem aranžmana i paljenjem lampiona kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Zdencima te na grobnom mjestu vukovarskog branitelja Milana Kovačića-Đuce:

– Kao i svake godine na ovu obljetnicu, okupimo se i odamo počast poginulim hrvatskim braniteljima na svim hrvatskim bojišnicama, a posebno u vojno-redarstvenoj operaciji ”Oluja”. Obišli smo i grob našeg vukovarskog branitelja Milana Kovačića-Đuce – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta.

UHBDDR Duga Meda obljetnica Oluje 2

Član ove udruge i legendarni general Specijalne policije Mirko Horvatin prvi hrvatski specijalni policajac koji je došao na kninsku tvrđavu u Oluji, prisjetio se tih dana:

– 1991. godine  u srpnju kada sam prvi puta došao u Lovinac našao sam jednu malu zastavu koju sam držao u svojoj sobi pa zatim uslijed proboja je smotao i stavio u borbeni prsluk i ona je sa mnom bila tijekom cijelog Domovinskog rata. Više puta sam znao reći da će za mene rat završiti kada ju raširim na kninskoj tvrđavi, i eto to se na kraju i dogodilo. Spletom okolnosti kao član stožera specijalne policije u Gračacu dobio sam zadatak i imao čast dočekati ministra Jarnjaka koji je tada nosio ploče za hrvatske policijske postaje oslobođenog područja,a kolega i ja smo mu bili pratnja i osiguranje. Tako sam s njim ušao u Knin i tamo smo dočekali predsjednika Tuđmana i s tom svojom zastavom došao na tvrđavu i raširio je  06.08. te se fotografirao za vječnu uspomenu. Tako je ispalo da smo kolega i ja bili prvi pripadnici specijalne policije koji su nakon okupacije ušli u Knin i popeli se na tu famoznu tvrđavu – priča general Horvatin te naglašava kako su poslije i njegova braća, četvorica kao policajci i jedan kao pripadnik HV-a također s Olujom ušli u Knin.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content