Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u Orahovici proveo zanimljiv program za orahovačke Jaglace u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti

Sa središnjom temom ”Inteligencija” u provedbi je ovogodišnji Festivala znanosti koji se od 22. do 27. travnja 2024. odvija na čak 36 lokacija širom Hrvatske. Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o procesima, aktivnostima i rezultatima na području
znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika te motiviranja mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja.

– Rađamo se znatiželjni i, stalno propitujući svijet oko sebe, odrastajući postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje ili inteligencije u svim dobima života vrijedan je cilj za koji se Festival znanosti kontinuirano zalaže– kažu iz organizacijskog tima ovog Festivala.

U isti se tradicionalno uključio i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, točnije njegov dislocirani studij smjera Fizioterapije u Orahovici, održavanjem predavanja i radionice s članovima Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac. Predavanje je održala studentica Patricija Galić uz mentorstvo asistenata Dorothee Bedeković, Ivana Vebera i Meri Reili, a glavna tema bila je emocionalna inteligencija:

– Tema je pobudila interes svih prisutnih te potaknula dublju raspravu o važnosti razumijevanja emocionalnih aspekata. Istoimena radionica koja je održana nakon predavanja omogućila je sudionicima da aktivno primjene stečena znanja i vještine te je pridonijela interaktivnom i dinamičnom iskustvu– kaže jedna od glavnih organizatorica ovog događaja, asistentica Meri Reili, te dodaje kako je važno istaknuti kako je povezivanje s lokalnom zajednicom iznimno ključno za orahovački Fakultet:

– Kroz ovakve događaje otvaramo vrata suradnji s lokalnim organizacijama i udruženjima te stvaramo mostove između akademske zajednice i šire društvene stvarnosti. Suradnja s Udrugom Jaglac je samo jedan primjer kako možemo zajedno doprinijeti inkluzivnijem i raznolikijem društvu, a ista je rezultirala izvanrednim iskustvom koje je obogatilo naš program jer su naši studenti 3. godine Poslijediplomskog studija fizioterapije imali priliku kroz predavanje i radionicu upoznati se sa stvarnim činjenicama života društva. Hvala svim sudionicima ovog programa, posebno našim Jaglacima i njihovim voditeljima i sigurno da ćemo nastaviti s ovakvim aktivnostima kojima radimo stvarne promjene i napredak društva– zaključila je magistrica fizioterapije Meri Reili.

Članovi Jaglaca nakon ovog programa sa sobom su ponijeli nova, još nedoživljena iskustva i njihovom osmijehu nije bilo kraja.

– Naši su korisnici ovim program po prvi puta dobili priliku biti na fakultetu i to je za njih bilo nešto neprocjenjivo. Sa studentima se često družimo u našem prostoru, ali ovo je bilo posebno jer smo dobili prigodu vidjeti u kakvim uvjetima i okolnostima i kojim načinima oni postaju fizioterapeuti. Studenti su nam tako pokazali lijepu i srdačnu stranu studiranja koju smo mi odmah prihvatili i primijenili u zajedničkom radu i druženju. Puno smo toga naučili i od srca smo zahvalni Fakultetu za pozivu i ovom programu– rekla je u ime Jaglaca radna instruktorica u poludnevnom boravku Ivona Žagar.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content