Potpisan Sporazum o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina vrijedan 137,5 milijuna kuna

blank

U prostoru EPIcentra Sequoia u Slatini održana je svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina između Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti kao korisnika projekta te izvođača radova, zajednice ponuditelja koju čine turske kompanije Ersa Insaat Proje Turizm Sanayi Ve Ticaret A.s. i Karas Altyapı insaat Ticaret Anonim Sirketi.

Radovi u okviru ovog Sporazuma vrijedni su nešto više do 137,5 milijuna kuna te predstavljaju najveći segment projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“. Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uključuje izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnju i rekonstrukciju 12 km vodoopskrbne mreže, izgradnju pripreme za 2.071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnju 4 kišna preljeva te 33 crpne stanice. Također, izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta 1000 m3 te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.

Svečanost povodom potpisa i razmjene Sporazuma uveličao je i Nj.E. Mustafa Babur Hizlan, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj koji je tom prigodom istaknuo zadovoljstvo što su upravo turske kompanije partneri Komradu i Gradu Slatini u ovom vrijednom infrastrukturnom projektu.   

Gda Elizabeta Kos i g. Davor Vukmiric

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom i skorašnjim početkom predviđenih radova ovom su prilikom izrazili i predstavnik izvođača radova Bülent Saruhan Sarayli te Mato Miličić, direktor Komrada. Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora, kao izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja te Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, naglasili su kako je aglomeracija Slatina najvrjedniji projekt na području grada Slatine kojim će se u potpunosti riješiti odvodnja grada Slatine i okolnih mjesta te unaprijediti vodoopskrbna mreža. Istaknuli su kako je dobra suradnja svih dionika u projektu jamstvo kvalitete provedbe projekta i poštivanja zadanih rokova.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić naglasio je kako se svi građani Slatine vesele skorašnjem početku radova na novim kilometrima vodovodne i kanalizacijske mreže koja će značajno podići kvalitetu života u gradu i okolici.

Podsjetimo, projekt aglomeracije Slatina, čiji je korisnik Komrad d.o.o., vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna). Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područje grada Slatine i okolnih naselja (Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac).  Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

(www.icv.hr, Komrad d.o.o)