U Gradskom muzeju Virovitica održana radionica „Božićna imelomanija“

Danas (utorak) je u sklopu manifestacije Prosinac u gradu u Gradskom muzeju Virovitica održana radionica pod nazivom „Božićna imelomanija“ . Na radionici su sudjelovali učenici četvrtog razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje.

Jedan od najpoznatijih običaja u vrijeme Božića svakako je onaj čuveni poljubac ispod imele. 

– Htjeli smo ponuditi djeci nešto novo jer obično na većini radionica izrađuju neke klasične božićne ukrase, međutim zapostavili smo te neke običaje koji idu uz Božić ili možda ne znamo dovoljno o njima. Stoga smo im htjeli približiti nešto što možda znaju, a ne znaju zašto. Ideja potekla od arheologinje Sanje Baškarad koja je djeci objasnila porijeklo imele, što to znači poljubiti nekoga ispod imele odnosno odakle potječe taj običaj – kaže Anja Brabec, muzejski pedagog.

Na početku same radionice djeca su mogla čuti povijest ovog običaja, a onda i izraditi vlastitu imelu.

20211221_112107

– Imele su izrađivali s različitim likovnim materijalima, od različitih žica, perlica, malih pompona i tako su na kreativan način osmišljavala svoje imele koje će nekome pokloniti i na taj način pokazati da nekoga vole – dodaje Brabec.

Inače, imela se stoljećima, još od vremena druida i Vikinga, smatra ljekovitom i magičnom biljkom. U novije vrijeme posebno se veže uz Božić, pa je tako nastala i tradicija poljupca pod imelom koji, prema vjerovanju, donosi sreću i zdravlje. Vjeruje se da vješanje svježe grančice imele u zatvorenom prostoru donosi ljubav, a što svakako objašnjava tradiciju ljubljenja ispod ove ‘magične“ biljke.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content