Gradi se od Pitomače do Orahovice: Na području VPŽ, u tijeku su radovi na 170 milijuna kuna vrijednoj turističkoj infrastrukturi

Na području Virovitičko-podravske županije trenutno se obavljaju radovi na 170 milijuna kuna vrijednoj “turističkoj infrastrukturi” čime će ta županija dobiti nove sadržaje za privlačenje posjetitelja, kojih je u 2021. godini, prema podatcima Turističke zajednice VPŽ-a, bilo 63 posto više nego godinu prije. Oni su pritom zabilježili 64 posto više noćenje nego u 2020. Građevinske dizalice su danas u – Orahovici, Cabuni, Špišić-Bukovici, Križnici, Kladarskom bregu…

Nastavak je to brojnih već završenih turističkih projekata (Dvorac Pejačević u Virovitici, Geopriče Parka prirode Papuk, Dvorac Janković u Suhopolju, Kurija Janković u Kapeli Dvoru, Dravska priča u Noskovcima, rodna kuća Petra Preradovića u Pitomači…) za koja su uglavnom dobivena nepovratna europska sredstva ili se provode preko Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Nakon Kurije Janković u Kapeli Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju, na red je došlo spašavanje Dvorca Janković u Cabuni koji je Virovitičko-podravska županija kupila 2012. godine. Oko njega je, kao i u njegovoj unutrašnjosti, očišćen okoliš te će uskoro početi i radovi. To je treći dvorac koji obnavlja Virovitičko-podravska županija (nakon Dvorca Janković u Suhopolju i Kurije Janković u Kapeli Dvoru) i koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna.

Ukupna vrijednost projekta “Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna” prijavljenog na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema iznosi 56.258.679,84 kune, nepovratna sredstva EU-a iznose 47.819.877,84 kune (85 posto). Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a.

Virovitičko-podravska županija se posljednjih godina pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine i njihova stavljanja u funkciju turizma. Centar za kulturu zdravlja u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac u krugu od 20 kilometara jer su obnovljeni i Dvorac Janković u Suhopolju, Dvorac Pejačević u Virovitici, inače projekt Grada Virovitice, kao i Kurija Janković u Kapeli Dvoru. Osim toga, obnovljen je i Ljetnikovac grofa Draškovića, koji je danas Posjetiteljski centar Dravska priča. Po tome smo jedinstveni, to nema nitko u Hrvatskoj – naglasio je župan Igor Andrović.
Budući Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije. Projektom će se izgraditi i opremiti Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, razvojem interpretativnih i edukativnih multimedijalnih sadržaja za posjetitelje, promocijom novorazvijenih turističkih sadržaja za posjetitelje na području Virovitičko-podravske županije.

Trenutačno najveći projekt provodi se u Orahovici. Bit će tu odmaralište za djecu, bungalovi s 14 apartmana, vanjska igrališta, sportski tereni, Edukativni centar Orahovica “Škola u prirodi”… Budući Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” vrijedan je 81,3 milijuna kuna.

Na Križnici će se ove godine otvoriti Centar za posjetitelje. S njegova vrha pucat će najljepši pogled na izlazak ili zalazak sunca uz rijeku Dravu. Taj će Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijskog centra rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, kad se završi, biti spektakularan. Križnica će s njim u budućnosti postati središte turizma općina Pitomača. Riječ je o projektu vrijednom 15,5 milijuna kuna čiji je nositelj Općina Pitomača. U sklopu projekta gradi se i oprema Centar, uređuje se perivoj, pješačko-biciklističke staze, istraživačka stanica, rekreativno-turistički sadržaji… Bit će najljepši turistički sadržaj na obali rijeke Drave…

Kaže se da u Virovitičko-podravskoj županiji raste “najbolja kamilica na svijetu”. “Kuća čaja – Oaza mira” u Špišić-Bukovici bit će središte gdje raste “najbolja kamilice na svijetu”. No neće samo kamilica stanovati u projektu vrijednom 9,5 milijuna kuna, koji se financira u sklopu Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz muzej čaja, bit će tu i suvenirnica, edukacijska dvorana i šest kušaonica čaja, ulja i prirodne kozmetike. “Kuća čaja – Oaza mira” trenutno je jedan od najvećih projekata na području općine Špišić-Bukovica. Nositelj projekta je Općina Špišić-Bukovica.

U Aršanju na Kladarskom bregu na području općine Pitomača izvode se radovi na hrvatskom dijelu projekta EAGLE, gdje raste Turističko-informacijski centar (TIC) “Klopotec”. Cilj je pridonijeti razvoju turističkog potencijala regije specifičnim vrednovanjem prirodne i kulturne baštine i privući posjetitelje.

(www.glas-slavonije.hr, foto: K. Toplak, pitomaca.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content