Virovitičko-podravska županija je u suradnji s VIDRA-om prijavila projekt energetske obnove Područne škole Okrugljača

Upravni odjel za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, prijavio projekt energetske obnove Područne škole Okrugljača koja se nalazi pri OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica, u okviru Programa podrške regionalnom razvoju. Cilj projekta je kroz ulaganje u obrazovnu infrastrukturu poboljšati toplinsku zaštitu vanjske ovojnice zgrade, zamjenu rasvjetnih tijela i zamjenu plinskih kotlova dizalicom topline te instalacijom fotonaponske elektrane osigurati uvjete za smanjenje utroška energije i štetnih emisija CO2. Istodobno, će se izgraditi rampa za pristup osobama s invaliditetom.

– Kao što smo i obećali, čim se za to otvorio natječaj, prijavili smo energetsku obnovu Područne škole u Okrugljači. Ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova osigurat će se uštede energenata čime će se povećati školski proračun, pa će se taj “višak” sredstava koji bi inače potrošili za energente, koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja. Ciljanoj skupini, učenicima i djelatnicima, osigurat će se ugodniji uvjeti rada što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja, dok će ostalom stanovništvu omogućiti ostanak na ovom području naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Zgradu koja je predmet energetske obnove čini jedna samostalna konstruktivna cjelina koja je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine. Svi prostori unutar zgrade namijenjeni su isključivo potrebama javne namjene – osnovnog obrazovanja te trenutačno nisu prilagođeni za osobe s invaliditetom. Predmetna zgrada u zatečenom stanju zadovoljava uvjete mehaničke otpornosti i stabilnosti, no ne zadovoljava temeljne uvjete energetske učinkovitosti, što je razlog za njenu energetsku obnovu. Vanjska stolarija na predmetnoj zgradi izvedena je od drvene stolarske građe sistemom krilo na krilo s jednostrukim zastakljenjem te nema svojstva propisana uvjetima toplinske zaštite. Planirana vrijednost projekta je 870.396,75 kn, a ukupno trajanje projekta je 12 mjeseci.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content