Konferencija za medije: VPŽ turistima sve zanimljivija, nagrađene manifestacije, centri i Općina poticaj za nova ulaganja

Nedavno osvajanje dviju nagrada Suncokreta ruralnog turizma, izbor Suhopolja kao pobjednika Turističke patrole Večernjeg lista, ali i predstavljanje sadašnjih i budućih turističkih dostignuća i ulaganja u turistički sektor Virovitičko-podravske županije bili su temom konferencije za medije koja je danas (četvrtak) održana u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju.

Uz župana Igora Androvića, konferenciji za medije nazočili su još Siniša Horvat, načelnik općine Suhopolje, Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje i Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Župan Andrović naglasio je važnost nagrada – srebrne “Suncokrete”  za vinsku manifestaciju “Slavonija i Podravine Wine Not?” te Dravsku priču i nagradu Turističke patrole Večernjeg lista za općinu Suhopolje u konkurenciji između čak 16 destinacija na kontinentu kao znak prepoznatih kvaliteta u ruralnom turizmu i napora koji se na ovom području ulažu u obnovu kulturne i povijesne baštine.

SUHOPOLJE ŠAMPION

-Upravo je Suhopolje odnijelo šampionsku titulu, na čemu još jednom čestitam i načelniku, ali naravno i svima onima koje su doprinijele da upravo Suhopolje bude pobjednik ove hvalevrijedne nagrade Večernjeg lista. Time se još jednom  dokazalo kao destinacija poželjna za turiste, poželjna za one željne mira, ali isto tako i enološke i gastronomske ponude, kao i ponude koju može ponuditi kulturna i prirodna baština. Ove nagrade su potvrda da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija i da su isplatila sva dosadašnja ulaganja. Počela su prije 10-15 godina dostupnošću sredstava Europske unije, do sada je uloženo više od 300 milijuna kuna. Uložena sredstva su se sad počela vraćati kroz dolazak turista, ali i kroz turistički promet koji je višestruko porastao. Zaslugu za ovakav uspjeh i rast pokazatelja u svim turističkim segmentima imaju i marljivi turistički djelatnici na području Slavonije i Podravine pa ovim putem svima upućujem svoju čestitku – rekao je župan.

IMG 9524
Foto: K. Toplak

Podsjetio je da je od početka ove godine ostvareno čak 51 posto više dolazaka i 45 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. VPŽ danas, zahvaljujući ulaganjima u kulturnu i povijesnu baštinu ima Plemićku rutu, ali i jako važnu “Zelenu rutu”,  koja uključuje dva UNESCO područja: Park prirode Papuk s poznatim izletištem Jankovac, kao i Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Na tom blagu gradi se nova turistička priča, koja povezuje prirodu, kulturu, zdrav stil života i autohtonu ponudu za turiste kojoj su temelj tradicija i kvaliteta.

-U tijeku je rekonstrukcija dvorca u Cabuni koji će postati Centar za kulturu zdravlja. Znamo da se jedan od najvećih projekata prirodne baštine i turističke infrastrukture odvija upravo u Orahovici, riječ je o uređenju turističko-rekreacijskog centra Jezero Hercegovac u vrijednosti od 80 milijuna kuna. Uskoro u Križnici također treba biti otvoren Centar za posjetitelje. Svim ovim projektima, kad se završe, Virovitičko-podravska županija bit će još sjajnija turistička točka na karti kontinentalne Hrvatske – smatra župan Igor Andrović.

NOVI POTICAJ ZA BUDUĆNOST

Suhopolje je ponosno na svoju tradiciju, na svoja ulaganja u standard, sportski klub, u razvoj vjerničkog života. “Šlag na tortu” suhopoljske turističke priče je svakako Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, velika investicija čiju je važnost prepoznala Virovitičko-podravska županija, rekao je načelnik Općine Siniša Horvat.

-Riječ je o višegodišnjoj kulturi uređenja naše zajednice u kojoj su sudjelovali i Virovitičko-podravska županija i naše udruge, župa, Općina, poduzetnici. Za sliku Suhopolja su ponajviše zaslužni sami mještani koji drže do ljepote naše zajednice. Iz perspektive čelne osobe Općine nadam se da će ovo biti samo još jedan poticaj da i sljedećih godina uspješno konkuriramo za ovako prestižne nagrade. Gledam u još vedrija vremena gdje uz perspektivu ovog dvorca imamo i povijesni objekt u Cabuni, u koji ćemo također utkati dio sebe u širu regionalnu priču. Događanja poput ovih, nadam se, postat će nam stoga svakodnevnica i želimo biti još više prepoznati na turističkoj karti Republike Hrvatske – rekao je načelnik Horvat.

PLEMIĆKA RUTA, GRAŠEVINA I DOMAĆI PROIZVODI

Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije izrazila je zadovoljstvo što se pilot-projekt, manifestacija “Slavonija i Podravina Wine Not?” pokazala punim pogotkom. Pet lokacija na kojima su se povezali lokalni proizvođači s lokalnim vinarima, uz prirodne ljepote, odnijeli su pretzižnu nagradu na razini cijele Hrvatske i potvrdili da je imalo smisla promovirati domaće vinarstvo na ovaj način.

-Ova nagrada iz domene ruralnog turizma nam je velik poticaj i vjetar u leđa, s obzirom na uistinu jaku konkurenciju. Smatramo da ima najveći potencijal za rast i razvoj turizma u Hrvatskoj. Planiramo nadograditi manifestacije koje su se održavale ove godine te naš vinski festival spojiti s našom Plemićkom rutom na kojoj će se odvijati te će uključiti i Dravsku priču i Dvorac Pejačević. Bit će to prilika svim posjetiteljima otkriti, između ostalog, graševinu kao vrhunsko, a ne svakodnevno vino te brojne domaće proizvode koji prate manifestacije, a djelo su ruku naših proizvođača. I dalje ćemo povezivati sve naše proizvođače, turističke dionike, u jednu lijepu priču kako bi smo stvorili novi i snažan motiv dolaska na destinaciju – najavila je M. Jakelić.

IMG 9659
Foto: K. Toplak

USPJEŠNI U ISTRAŽIVAČKOM TURIZMU

Dravskoj priči ovo je novi Suncokret, još jedan dokaz izvrsnog sadržaja i kvalitete koju Inerpteracijski centar nudi posjetiteljima. Ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo objašnjava kako je riječ o projektu koji traje više od desetljeća i da je prošao velik put od derutnog objekta do destinacije koja danas posjetiteljima svih dobi osigurava turistički sadržaj i smještajne kapacitete.  

-Sve to pruža jedan novi doživljaj prirode našim posjetiteljima. Kroz sadržaje koje nudimo nastojimo ih informirati, educirati, interpretirati prirodu na svoj način te ih potaknuti na razmišljanje o potrebi očuvanja biološke raznolikosti područja u kojem se nalazimo. Stanovnici naše županije možda još ni ne doživljavaju prirodu i njen pozitivan utjecaj na kvalitetu života onako kako ju vide posjetitelje koji nam dođu iz drugih mjesta. Razvili smo i nove, rekla bih, prihvatljive oblike turizma kao što su ciklo turizam, promatranje ptica, šetnja prirodom i poučnim stazama. Možemo reći: istraživački oblik turizma, a sve što Dravska priča nudi svake godine nadograđujemo bilo kroz projekte, bilo vlastitim sredstvima. Postajemo atraktivna destinacija u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske i još jednom hvala Županiji i Turističkoj zajednici VPŽ  na suradnji i potpori – poručila je T. Arnold Sabo.

IMG 9682
Foto: K. Toplak

SVATKO DOPRINOSI USPJEHU

Kada je riječ o Suhopolju i turizmu, onda se svakako mora reći kako su svi oni koji rade na promociji prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota na ovom području povezani, naglasila je Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje. U turističkoj priči svatko ima svoju ulogu i svatko je važan – Dvorac, crkva, nogometni klub, cijela lokalna zajednica. Zajednički je uspjeh, poručila je, svaki zadovoljan posjetitelj. A njih je u prvoj godini postojanja Dvorca bilo više od tri tisuće, samo u noćenjima, dok se prema rezultatima pre-bookinga može zaključiti kako će i ova godina biti odlična.

-Nije noćenje jedino što se događa među ovim zidovima. U Centar nam dolaze individualne i grupne posjete i mjesto smo na kojem okupljamo najbolje što naša zajednica nudi. Dokazujemo to kroz različite evente koje organiziramo, kao što su kazališne predstave, filmovi, koncerti, ali i naši paint&wine eventi i divne večeri u kojima predstavljamo lokalne proizvođače.

Lobi bar nudi lokalne proizvode, imamo prekrasnu terasu u dvorištu Dvorca, 5D kino, brdski električni bicikli su tu za sve željne aktivnog turizma i istraživanje ovog podneblja. Svim ovim pružamo poseban i zaokružen doživljaj gostu. Moram istaknuti kako će se Dvorac i dalje truditi biti centralno mjesto naše male zajednice, ali i mjesto u kojem se ta zajednica okuplja i zajedno raste te dalje kontinuirano razvija – naglasila je S. Sudar, rekavši kako se vesele svim izazovima koji su ispred njih.

(www.icv.hr, ts, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content