Prinosi pšenice i ječma manji i do 20 posto u odnosu na prošlogodišnje: Neizvjesna cijena pšenice, promijene moguće i dva puta dnevno

I ove godine će hrvatski ratari proizvesti dostatne količine pšenice kako za domaće potrebe, tako i za izvoz. Od oko milijun tona pšenice koliko se predviđa dobiti u ovogodišnjoj žetvi, s 450 tisuća tona zadovoljit će se potrebe domaćeg tržišta, istaknuto je na konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek.

Naime, žetva pšenice započela je prije tjedan dana, a trenutno je žetva ječma na nekih 60 posto.

Premda su prinosi manji za 10 do 20 posto u odnosu na prošlogodišnje, kod obje poljoprivredne kulture, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak smatra kako problema u opskrbi neće biti. 

Prema riječima izvršnog direktora kooperacije i trgovanja “Žito grupe” Relje Kovačića žetva pšenice u tijeku, a prinosi se kreću od 5 do 8 tona po hektaru.

– Cijena uljane repice objavljena je jučer i iznosi 4,70 kuna za standardnu kvalitetu, dok ćemo otkupnu cijenu pšenice objaviti do kraja tjedna. Otkupne cijene formiraju svjetske i europske burze u okruženju. Živimo u uvjetima gdje postoje mogućnosti dnevnih promjena cijena, te će se i naše objave mijenjati, moguće i dva puta dnevno – najavio je Kovačić.

Situacija na tržištu je takva da nema potražnje niti kupovine, kazao je voditelj sektora kooperacije tvrtke “Granolio” Ivan Pirić dodavši kupci očekuju značajan pad cijena, ali nitko ne zna kada će se to točno dogoditi.

– U tim uvjetima, mi kao proizvođači brašna namjeravamo otkupiti kompletnu količinu iz naše kooperacije, a osim toga eventualno onoliko koliko nam je potrebno za iduća dva do tri mjeseca proizvodnje. Situacija na globalnoj razini je potpuno nepredvidiva i bez presedana u novijoj povijesti – zaključio je Pirić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content