Drugi toplinski val stiže u Hrvatsku, evo kad se očekuje

Srpanjski toplinski val iz 2007. godine, mogao bi biti jednak ili možda izraženiji ove 2022. godine početkom druge dekade srpnja. 20. srpnja 2007. godine Virovitica se „pržila“ na 38,3°C. To je najviša temperatura zraka tijekom srpanja izmjerena na području Virovitice od početka službenih mjerenja u bazi DHMZ-a od 1951. godine. Petar peče, Ilija žeže. (sv. Petar 29.6., sv. Ilija 20.7.) pučka meteorološka izreka pokazat će se točnom.

Vrhunac drugog ovosezonskog vala očekujemo upravo oko 20. srpnja. Do kraja tjedna očekujemo postupan porast temperature zraka. Vruće u dane vikenda, a vrlo vruće u tjednu pred nama. Osobito sredinom idućeg tjedna. Do kraja tjedna jutarnje temperature zraka očekujemo između 12 i 19°C. Najviše dnevne između 26 i 33°C. Tijekom noći s petka na subotu i tijekom subote u ranim jutarnjim satima očekujemo brz prolazak oslabljenog frontalnog sustava. Grmljavinski pljuskovi će biti lokalni i mjestimični, tako da ne treba očekivati značajnije oborine. Nego sporadične i mjestimične.

Nažalost mogućnost je izraženijeg nevremena. Vjetar južnih i jugozapadnih smjerova u okretanju na sjeverne u dane vikenda. UV-indeks vrlo visok. U dane vikenda umjeren, visok i vrlo visok.

U tjednu pred nama očekujemo nastavak iznadprosječne topline. Zadržat će se suho, stabilno, sparno i vrlo vruće vrijeme. Mogućnost je izjednačavanja ili obaranja srpanjskog temperaturnog rekorda. Vjetar u okretanju na južne i jugozapadne smjerove. UV-indeks vrlo visok. Jutarnje temperature zraka očekujemo između 17 i 23°C ili koji stupanj više. Najviše dnevne između 30 i 38°C. Temperature Jadranskog mora, jutros su između 20 i 26°C. U danima pred nama zahvaljujući postupnom porastu temperature zraka, osjetnijem u tjednu pred nama i temperature mora će rasti.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content