Treće izdanje “Wine not!?” predstavilo tri priče o vinu na jednom mjestu

Jučer (petak), na prvi dan jeseni i na Međunarodni dan rijeke Drave, održano je treće izdanje ovogodišnje manifestacije “Slavonija & Podravina, wine not!?”. Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, kao domaćin događaja, ugostio je ljubitelje dobre kapljice i slavonskih delicija, te poslužio kao savršena kulisa za predstavljanje graševina s područja Virovitičko-podravske županije.

Tijekom programa, koji je vodio poznati virovitički glumac Mijo Pavelko i za čiju glazbu se pobrinuo Tamburaški sastav Čokanj, posjetitelji su mogli uživati u tri vrste graševine. Kako je objasnila enologinja Ivana Nemet, kušanjem graševina odana je počast samoj sorti graševina, koja je i svojevrsni predstavnik Slavonije. Vina koja su gosti imali prilike kušati dobitnici su nagrada Decanter, najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina koje se održava u Londonu – premium graševina, berba 2021. (PP Orahovica), bijeli Anđeo s greškom, berba 2020. (Apolitico) i vrhunska graševina, berba 2017. (Podrum Vineda).

8506607-Custom– Na ovaj način smo prezentirali tri potpuno različite priče kako se graševina može proizvesti i njegovati. Za prvu graševinu, koja je proizvedena kao premium graševina, vidi se da se odradila u vinogradu i da su neke mjere doprinijele dobroj sirovini, vidi se da su se u podrumu odvili vrhunski tehnološki postupci, a rezultat je svježa i lagana graševina. Druga graševina je macerirana, proizvedena u amfori i njegovana u drvetu, što je netipično za graševinu. Slavonci se danas “boje” drveta i graševine, ali to se pokazalo izuzetnom pričom. Treća graševina je zapravo jedna stidljiva priča. Vineda ju je ove godine poslala na ocjenjivanje Decanter i tamo je zasjala s velika 94 boda, tik do zlata, i shvatila koliku vrijednost ima u podrumu– nešto više o vinima je otkrila I. Nemet te dodala kako je događaj bio savršena prilika da se pokaže kako graševina može biti izuzetno ozbiljno vino i sirovina koja može dati čuda kada “izađe” iz podruma.

Kao dio programa, i s obzirom na lokaciju održavanja, gosti su imali priliku posjetiti Centar za posjetitelje Dravska priča i uživati u njegovom multimedijalnom postav. Zadovoljstvo ekskluzivnom manifestacijom, dobro provedenom večeri i bogatim sadržajem, osim gostiju, nije krila niti direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je i organizator događaja.

8507049-Custom– Danas (petak) smo u Dravskoj priči ispričali jednu lijepu priču o graševini, kao i o Slavoniji. Osim vina, poslužili smo i domaći slavonski “snack”, odnosno suhomesnate proizvode kao što su kulen, kulenova seka, domaći sirevi. Također, svi posjetitelji su imali prilike, zahvaljujući našim domaćinima, obići Posjetiteljski centar Dravska priča. Mislimo da je to bio jedan jedinstven doživljaj. Ovaj festival se odvija na našoj Plemićkoj ruti, a čekaju nas još dva događaja. Sutra (subota) već imamo Vinski maraton u Orahovici gdje ćemo upoznati vinare orahovačkog kraja, te pitomačke vinare koje upoznajemo na kraju festivala, 1. listopada u Interpretacijskom centru “Kuća Petra Preradovića” u Grabrovnici– zaključila je M. Jakelić.

(www.icv.hr, eat, foto: M. Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content