Ovaj vikend provedite u prirodi: Donosimo 5 destinacija na kojima možete uživati u šarenoj jeseni u Virovitičko-podravskoj županiji

Kada se priroda laganim korakom preodijeva u predivne žuto-crveno-smeđe tonove znamo da je stigla jesen. Mnogima omiljeno godišnje doba, laganim je korakom ušlo i u Virovitičko-podravsku županiju. Još uvijek tople i sunčane jesenske vikende svakako treba iskoristiti za boravak na otvorenom u prirodi pa su izleti u društvu obitelji i prijatelja nezaobilazni.

Virovitičko-podravska županija, kao spoj Podravine i Slavonije, nudi bogatstvo kulturnih i povijesnih destinacija. Upravo šarenilo boja i svježi zrak odličan su razlog ovaj vikend iskoristiti u Virovitičko-podravskoj županiji. Pa tako od zapada prema istoku, od bogate gastro do eno ponude, od Pitomače pa sve do Orahovice, izabrali smo top 5 odličnih destinacija koje možete posjetiti već ovaj vikend.

1. KRIŽNICA

Križnica – naselje u općini Pitomača smjestilo se na samoj rijeci Dravi. Kao Rezervat biosfere ‘Mura-Drava-Dunav’ i kao jedini naseljeni panonski otok kojeg je davno oblikovala rijeka Drava sa svojim meandrima, savršen je spoj uživanja i rekreacije uz podravsku gastro i eno ponudu. Na Križnicu možete doći skelom ili visećim mostom koji nudi predivan pogled na rijeku Dravu. Kada kročite na kopno, doći ćete na izletište koje nudi prostor za odmor, ali i rekreaciju na odbojkaškom igralištu. Putujući do središta Križnice okružuje vas predivna priroda i šuma idealna za šetnju ili vožnju biciklima na poučnim stazama, a odlična gastro i eno ponuda očarat će svačije nepce. U Križnici će uskoro svoja vrata posjetiteljima otvoriti i Centar za posjetitelje Križnica. Užitak blagodati prirode i prirodnih ljepota Križnicu stavlja među omiljene lokacije za rekreaciju, ali i za opuštanje te ‘punjenje baterija’.

Darko Patek Kriznica
Foto: D. Patek

2. PLEMIĆKA RUTA

Ukoliko volite aktivan odmor, a ujedno volite i istraživati povijest, onda se uputite Plemićkom rutom Virovitičko-podravske županije. Ova ruta obuhvaća obilazak mjesta koje su kulturološki, razvojno i arhitektonski obilježile plemićke obitelji Pejačević, Schaumburg-Lippe, Janković, Drašković i Mihalović. Kroz ovu rutu obići ćete županiju kroz plemićku povijest kraja u kojem se spajaju prekrasna priroda, bogata tradicija, vrhunska gastronomija, kulturom bogate povijesne građevine i perivoji. Ukoliko se odlučite za ovakav tip vikend izleta u dvorcu Pejačević u Virovitici nabavite svoju knjižicu i zabilježite svaku lokaciju koju te posjetili, a nakon što prikupite sve žigove očekuju vas bogate nagrade.

20221011 080345
ICV

3. ARBORETUM LISIČINE

Arboretum Lisičine odlično je mjesto za bijeg od gradske vreve i pravi odabir za upoznavanje s predivnom slavonskom prirodom. Smješten na obroncima planine Papuk, samo dvadesetak kilometara udaljen od grada Slatine, Arboretum Lisičine upoznat će vas s mnogim predivnim biljnim vrstama, od kojih su neke iznimno rijetke. Arboretum Lisičine pravo je bogatstvo biljnih vrsta i danas se može pohvaliti najvećom zbirkom četinjača – jela, smreka, borova, čempresa, tisa i drugih vrsta u Hrvatskoj. Na površini od ukupno 42 hektara raste čak 512 različitih vrsta biljaka iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike, uključujući i pravu slavonsku bukovu prašumu te različite kultivare. Zbog svoje specifičnosti idealno odredište za sve one koji svoj odmor žele provesti aktivno u prirodi. A također u povratku možete svratiti u grad Slatinu na „YESen u hEPIcentru!“ te tako vidjeti i jesensko zdanje stoljetnog diva – Hrvatskog stabla 2021. godine.

307692335 2860631400749722 769735543925339958 n
Foto: K. Toplak

4. PARK PRIRODE PAPUK, JANKOVAC

Smješten u Požeško-slavonskoj županiji, Park prirode Papuk zasigurno je jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj, a ujedno i prvi hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom. A neizostavni dio Parka prirode Papuk je Park šuma Jankovac idealna za obiteljske izlete. Brojni slapovi, jezero, stoljetna stabla i Planinarski dom dio su ovog predivnog parka, a glavna atrakcija svakako je poučna Grofova staza, imenovana, kao i sama Park-šuma, prema grofu Josipu Jankoviću. Poučne table Grofove staze objasnit će vam pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti te vam omogućiti pristup najljepšim dijelovima Jankovca.

jankovac1 e1494167271909 Custom
K. Toplak

5. ORAHOVICA I RUŽICA GRAD

Ovaj vikend idealan je i za posjetiti grad Orahovicu. Ono po čemu je svakako Orahovica poznata je Orahovačko Jezero, omiljeno kupalište na tom dijelu Slavonije na kojem se održava poznati Ferragosto Jam. No, Jezero je trenutno u obnovi, a orahovački kraj krije neprocjenjivo povijesno bogatstvo – Ružicu grad. Ova srednjovjekovna ruševina nalazi se oko 5 kilometara jugoistočno od grada, na nadmorskoj visini od 378 metara. Kao i za većinu srednjovjekovnih gradova i utvrda, i za Ružicu grad vežu se bajkovite legende koje vrijedi istražiti. Nakon što ih istražite, možete se zaputiti u centar Orahovice na 14. Dane kestena i mladog vina koji se održavaju u nedjelju, 16. listopada.

Ruzica grad Park prirode Papuk autor Matija Turkalj
Foto: M. Turkalj

U jesenskim plodovima i tradiciji možete uživati u nedjelju, 16. listopada i u Čačincima gdje će se održati tradicionalna manifestacija “Za bakinim stolom”. Očekuje vas kulturno-umjetnički program i dječja smotra folklora kao i bogat gastro sajam.

Koju god destinaciju odabrali, s našeg ili vašeg popisa, svakako dobro iskoristite nadolazeći vikend pred nama i ovo „bablje ljeto“ koje se nadamo da će potrajati ipak malo duže, prije nego se zavučemo u okrilje svog doma pod tople dekice uživajući uz omiljenu seriju ili film.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content