Čvarakfest u baranjskom mjestu Karanac okupio rekordan broj posjetitelja: Čvarci razgrabljeni u trenu

I ove godine je Čvarakfest u baranjskom mjestu Karanac okupio brojne ljubitelje te delicije koja je “u hipu” razgrabljena. Ni devet majstora koji su ove godine sudjelovali u pravljenju čvaraka, nisu uspjeli pripremiti dovoljnu količinu za prodaju jer je potražnja bila izuzetno velika. Procjena je kako je na Čvarakfest u Karanac pristiglo rekordnih više od pet tisuća posjetitelja.

Prema riječima Mateja Perkušića, direktora Turističke zajednice Baranje, to je svakako jedan od dokaza da je kontinentalni turizam u porastu. Potvrđuju to i brojke prema kojima je u prvih deset mjeseci ove godine Baranju posjetilo 43 posto više turista nego rekordne 2019. godine, a očekuje se kako će do kraja godine baranjski kraj bilježiti više od 50 tisuća turista.

Pobjednik ovogodišnjeg Čvarakfesta je Perica Kukić iz Karanca, drugi je bio Hrvoje Kraljik, a treće mjesto osvojio je Josip Brdarić. Sva trojica ponosnih majstora čvaraka istaknuli su kako im nije bilo ni malo lako jer se za svaki kotao moralo odvojiti najmanje dva sata hodanja oko vatre uz stalno miješanje.

Utemeljitelj Čvarakfesta i Zimskog vašara u Karancu, Vladimir Škrobo Bajo, istaknuo je kako je ta manifestacija rijetka prigoda okupljanja velikog broja ljudi koji mogu kupi čvarke odmah nakon njihovog pripremanja na tradicionalni način, što je poseban gastro užitak.

Na Zimskom vašaru nije nedostajalo ni bogate ponude domaćih kolača, suhomesnatih proizvoda, mljevene paprike, sira i drugih sličnih proizvoda, a za brojne posjetitelje pokazala se ipak mala količina spravljenog čobanca i graha iz ćupa.

(www.icv.hr, tj, foto: Facebook, Čvarak Fest)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content