Dolaskom nižih temperatura, počele ovogodišnje svinjokolje, pa tako i na OPG-u Mirjane Bilović

Iznadprosječno toplo vrijeme tijekom studenog odgodilo je već ustaljenu jesenju svinjokolju. Temperature zraka koje su se konačno spustile na prigodnih jesenje-zimskih od 2 do 7 Celzijevih stupnjeva idealno su vrijeme da mesari i njihovi domaćini odrade svoj posao u brojnim domaćinstvima. Tako je bilo i u Rezovcu na OPG-u Mirjane Bilović, inače predsjednice Udruge uzgajivača svinja VPŽ, gdje je sve bilo u pogonu od ranog jutra. 

– Ovo nam je prva ovosezonska svinjokolja i odlučili smo se za jednu krmaču tešku između 350 i 400 kilograma čije će meso ići isključivo u preradu za suhomesnate proizvode, slaninu, kobasice, kulen i ostalo. Ovdje je uhodani tročlani tim s bogatim iskustvom i vjerujem da neće biti nikakvih problema – rekla je Mirjana, a za nepunih pola sata na stolu su već bili izrezani komadi koje su vrijedne ruke mesara razvrstavale za preradu. Sve to naravno nadgledala je i gazdarica Mirjana koja se ovim poslom zajedno sa njenim suprugom bavi već dugi niz godina i ništa joj ne može „promaći oku“.

– Kvalitetno meso je rezultat kvalitetnog uzgoja domaćih životinja. Važno je slušati savjete stručnjaka oko uzgoja i hranjenja životinja jer više se ne radi o uzgoju na starinski način. Kod zatvorenih farmi tov je tehnološki najmanje složen, ali i osjetljiv na trenutna stanja ponude i potražnje. Prema svojim mogućnostima, valja za sebe i tržište proizvesti kvalitetno svinjsko meso za konzumaciju i preradu u suhomesnate proizvode, Za kvalitetnu domaću šunku, kulen, slaninu, kobasice, čvarke i svinjsku mast važno je odabrati određene pasmine ili križance, imati kvalitetnu hranidbu i što prirodnije uvjete držanja. Osim toga potrebna je i stalna komunikacija s veterinarskom službom kao i obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu – upozorila je Mirjana Bilović koja je sa žaljenjem istaknula da je sve manje onih koji se bave uzgojem svinja u svojim domaćinstvima.

– U prvom redu razlog tome svakako treba tražiti u raspoloženju mlađe generacije koja više preferira hranu na policama trgovina, neovisno radi li se o mesnicama ili trgovačkim centrima. U najblažu ruku kupuju se svinjske polovice koje se potom obrađuju. Većina kaže da se to bolje isplati, da je jeftinije, manje truda i vremena. Ovo zadnje je sigurno točno jer zbog životnog tempa svi smo vrlo oskudni s vremenom. No ako nešto želiš raditi onda je za to u prvom redu potrebna ljubav prema tom poslu. To znači ustrajati, često puta raditi i s gubitkom i biti spreman na „trnje i kamenje“ u bavljenju tim poslom. No, zadovoljstvo s kvalitetom urađenom u tvom dvorištu ili OPG-u je nemjerljivo i daje poticaj da se i dalje nastaviš time baviti – rekla nam je Mirjana Bilović kojoj je kao predsjednici Udruge uzgajivača svinja VPŽ jedan od zadataka i proširiti interes za bavljenjem ovim poslom.

– Stalno valja na umu imati činjenicu da ljudi vole kvalitetno meso i neovisno o mesu lošije kvalitete koje se prodaje u pojedinim trgovačkim centrima, ljudi su zainteresirani za domaće mirisno i ukusno mesom i mesnim prerađevinama. To stoga i otvara i mogućnost bavljenja ovim poslom, a hoće li biti uspješno ovisi o nama. Hoćemo li se obogatiti? Vjerojatno nećemo. Hoćemo li moći živjeti od toga? To svakako hoćemo – zaključila je Mirjana Bilović i pridružila se ekipi koja je radila punom parom bez prestanka jer već uskoro će ponoviti radnju jer valja iskoristiti ovo hladnije vrijeme za sušenje što veće količine mesa. 

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content