U Čađavici održano 5. Slavonsko kolinje: Cilj je očuvanje tradicionalnog načina pripreme mesa

U Čađavici, poslije dvije godine pauze uzrokovane suzbijanjem širenja koronavirusa, danas (subota) je održana peta manifestacija ”Slavonsko kolinje”.

U domu Lovačke udruge ”Sokol” Čađavica i dvorištu doma okupilo se četrdesetak mještana, članova udruga i društava s područja općine, općinskih vijećnika i gostiju. Nakon vaganja svinje, započelo se s radom pod budnim okom načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića.

– Nekad je svako domaćinstvo imalo svoje kolinje, ali u posljednje vrijeme globalizacija je učinila svoje i takvih poslova i običaja u selima sve je manje, a sve više obitelji meso kupuje u trgovačkim centrima. Mi smo htjeli sačuvati tradicionalni način pripreme mesa, jer želimo da pripadnici mlađe generacije vide kako se taj posao može kvalitetno obaviti kod kuće. Najveći dio poslova na kolinju obavlja se vani, pa smo čekali pogodno vrijeme, ono pravo zimsko sa snijegom, upravo primjereno tom poslu – kazao nam je općinski načelnik Mirko Rončević te dodao da se veći, završni dio posla, obavio pod nadstrešnicom.

IMG 9080 Custom

Cijeli posao obavljen je detaljno, kako je i planirano, odnosno svatko je znao što treba raditi i gdje mu je mjesto. Zahvaljujući velikom broju iskusnih članova udruga i društava s čađavačkog područja, koji dobro znaju što i kako treba raditi, dobroj organizaciji i podjeli poslova, bravac od 330 kilograma brzo je pretvoren u mesne prerađevine.

Dok je jedna ekipa rezala slaninu, druga je odvajala i mljela meso, članice KUD-a Podravina ispekle su i poslužile jetrica s bijelim lukom, tradicionalni doručak za svako kolinje u Slavoniji, kao i kolače. Uslijedilo je topljenje masti, pripremanje smjese i nadijevanje kobasica, a potom su zgotovljene i krvavice. Da nitko na kolinju ne ostane žedan, pobrinuli su članovi Moto kluba ”Zvijeri” Čađavica.

Ovogodišnje Slavonsko kolinje u Čađavici obišao i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement te se sa zadovoljstvom upustio u kušanje svinjokoljskih delicija.

– Drago mi je vidjeti da na području naše županije ima još ovakvih tradicionalnih slavonskih kolinja, jer je to jedan od načina da ne zaboravimo naše običaje. Lijepo je biti ovdje u Čađavici na kolinju i uživati u vrhunskim svinjokoljskim proizvodima koji su nam bili posluženi na zajedničkom ručku – rekao je Klement.

IMG 9084 Custom

Ove će godine veći dio proizvoda sa svinjokolje biti podijeljen korisnicima projekta ”Zaželi 3 – Općina Čađavica”, a mast će biti donirana kuhinji Osnovne škole ”Davorin Trstenjak” Čađavica.

Nakon obavljene 5. Slavonske svinjokolje u Čađavici, gostima i aktivnim sudionicima poslužen je ručak friških slavonskih svinjokoljskih delicija u domu LU ”Sokol”, a za dobar štimung pobrinuo se tamburaški sastav.

Dodajmo kako je manifestacija Slavonsko kolinje u Čađavici potaknuta na inicijativu Općinskog vijeća i načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića 2017. godine.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, R. Turkalj, A. Nakić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content