Danijel Kubala i dalje predsjednik Matice Slovačke Jelisavac, Vlado Hulak dopredsjednik

U Kulturnom centru u Jelisavcu Matica Slovačka Jelisavac i SKUD “I.B.Slovak” su održale izvještajnu skupštinu kojoj su, uz brojne članove udruge i mještane, nazočili i gradonačelnik Krešimir Kašuba, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda, predsjednica vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko- baranjske županije Ana Kanđera Legčević.

Nakon pozdravnog govora i obraćanja nazočnima, predsjednik Danijel Kubala je istaknuo kako je Matica Slovačka Jelisavac nositelj kulturnog, društvenog i političkog života u Jelisavcu i svoje aktivnosti je u 2022. godini realizirala kroz kulturni i prosvjetni kao i društveni i politički rad.

Dnevni red je usvojen jednoglasno, pa je uz podnesena izvješća razriješeno staro predsjedništvo i imenovano novo pa je tako predsjednik Danijel Kubala, dopredsjednik Vlado Hulak, a tajnica Antonela Topolovec.

Predsjednik Danijel Kubala je istaknuo kako je vrlo zadovoljan suradnjom sa udrugama i društvima u mjestu.

– Svoje aktivnosti Matica Slovačka je realizirala preko SKUD-a Ivana Brnjika Slovaka koji je svojim djelovanjem promovirao kulturu Slovaka u Hrvatskoj. Nastupati počinjemo u siječnju svake godine za blagdan sveta Tri kralja kada nastupaju pjevački zbor i tamburaški orkestar u crkvi svete Elizabete u Jelisavcu, a nastavljamo kroz godinu na raznim manifestacijama.

Matica Slovačka Jelisavac je bila domaćin 26. smotri folklora u Hrvatskoj, organizatori manifestacije su bili Savez Slovaka i Matica Slovačka Jelisavac, a sudjelovalo je 10 gostujućih društava uz domaćina, a nastupilo je ukupno 400 djece. U protekloj godini je “I. B. Slovak” održao 32 kulturno umjetnička nastupa, a u samom Jelisavcu 18 nastupa, tako da se imamo čime ponositi – rekao je Kubala.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je izrazio zadovoljstvo radom Matice Slovačke rekavši kako su oni dobar primjer rada i prenošenja kulturnog života u Jelisavcu, ali i Našicama.

– Slušajući izvješće o radu moglo se lako zaključiti da su bili vrlo vrijedni kroz prethodnu godinu, a ništa manje od njih ne očekujem niti u ovoj. Kako je Slovačka manjina u Hrvatskoj najviše zastupljena upravo u Jelisavcu naši Slovaci su to pokazali i svojim nastupima i angažmanima na raznim smotrama, kulturnim manifestacijama, ali i nastupima u školama i susjednim mjestima. Oni su jedan jako vrijedan kolektiv čiji članovi svojim djelovanjem i radom obogaćuju kulturni život Jelisavca, Našica, ali i nastupima izvan granica naše države njeguju tradiciju i kulturu Slovačkog jezika – rekao je Kašuba dodavši kako Grad Našice ima odličnu suradnju s udrugom te kako im i dalje stoji na raspolaganju. 

(www.icv.hr, eš; foto: E. Šubić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content