Snimanje 2D seizmičkih podataka na preliminarnom istražnom prostoru Osijek: Pronalazak geotermalnih voda za potrebe toplinarstva

Snimanje 2D seizmičkih podataka i snimanje magnetotelurskih podataka na preliminarnom istražnom prostoru Osijek započet će danas (petak), izvijestili su iz Gradske uprave te ujedno uputili apel građanima da omoguće nesmetani rad ekipa Agencije za ugljikovodike, te da ne diraju postavljene oznake i geofone (prijamnike) na zemljištima, kao i drugu opremu kako ne bi došlo do oštećenja.

Naime, na području Osječko-baranjske županije prostire se preliminarni istražni prostor Osijek, ukupne površine 106,32 četvornih kilometara, koji obuhvaća područje grada Osijeka te područje općina Antunovac i Čepin.

Istražne aktivnosti se provode u nekoliko faza, a jedno od njih je i snimanje seizmičkih podataka modernom tehnologijom.

Seizmičko snimanje se izvodi na način da se promatra kretanje seizmičkog vala od njegovog izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju od kojih se on reflektira i njegov povratak do prijamnika, geofona. Povratkom vala na površinu, na kojoj se nalaze bežični geofoni, dobiva se jasna slika onoga što se nalazi ispod zemlje.

Snimanje će trajati maksimalno tri tjedna, i to unutar vremenskog okvira u razdoblju od listopada 2022. do ožujka 2023. godine.

Vlasnicima zemljišta bit će nadoknađena sva eventualna šteta nastala zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljena dobit na poljoprivrednoj kulturi.

Odštetne zahtjeve poljoprivrednici će moći preuzeti u općinskim prostorijama.
U svakom trenutku na terenu će biti dostupan predstavnik Agencije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o provedbi naftno-rudarskih radova u svrhu ispitivanja geotermalnog potencijala na preliminarnom istražnom prostoru ”Osijek”, pri čemu je Agencija za ugljikovodike ovlaštena za provedbu naftno-rudarskih radova u svrhu utvrđivanja i ispitivanja geotermalnog potencijala na području Republike Hrvatske.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO), pod ciljem „Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“ Agencija za ugljikovodike određena je kao provoditelj navedenog cilja.

Projekt koji je financiran sredstvima Europskih fondova podrazumijeva aktivnosti istraživanja geotermalnih voda za potrebe toplinarstva.

Svi prikupljeni podatci su vlasništvo Republike Hrvatske i prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika dostupni su svim akademskim, znanstvenim i obrazovnim te državnim institucijama.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content