Osječki Unikom od 1. travnja odvozit će otpad na području općina Bizovac, Petrijevci i Bilje: Kvaliteta usluge ostaje ista, otpad se neće dovoziti na osječko odlagalište

Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom potpisao je danas (ponedjeljak) osječki gradonačelnik Ivan Radić s načelnicima općina Bizovac, Petrijevci i Bilje.

Tom je prilikom poručio kako “proširenje” djelatnosti gradske tvrtke Unikom neće dovesti u pitanje kvalitetu izvršenja te usluge prema građanima Osijeka niti će povećati količinu otpada na odlagalištu Lončarica Velika, jer se prikupljeni otpad iz Bizovca, Bilja i Petrijevaca neće dovoziti u Osijek.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je Osijek postavio visoke standarde u sustavu gospodarenja otpadom te da je prvi od velikih gradova u Hrvatskoj premašio zadani cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

– Osječani na kućnome pragu odvajaju šest vrsta otpada, što predstavlja najviši europski standard u odvojenom prikupljanju otpada. Imamo četiri reciklažna dvorišta koja su suvremeno opremljena, natkrivena, osvijetljena i primaju čak 51 vrstu otpada. Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izgrađenom kompostanom, gdje se biootpad iz kućanstava i s javnih zelenih površina prerađuje u prvoklasni kompost – rekao je Radić podsjetivši kako je Osijek dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eko Cityjem.

Najavio je i kako danas kreće podjela novih 1770 spremnika za plastiku, papir i miješani otpad, naglasivši kako je riječ o investiciji vrijednoj 107.000 eura, sufinanciranoj sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37.000 eura.

Dodao je još i kako je 2015. godine na Lončarici Velikoj odloženo oko 25 tisuća tona komunalnog otpada, a 2022. godine oko 16 tisuća tona ili čak 37 posto manje, te je zahvalio i građanima na savjesnom razvrstavanju otpada i ekološkoj osviještenosti.

Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac koja broji oko 1300 domaćinstava, istaknuo je kako Bizovac teži napretku ocijenivši da je potpisivanje Sporazuma s Gradom Osijekom korak naprijed k tom cilju.

– Naš cilj je približiti se Gradu Osijeku i u drugim područjima suradnje. Od Bizovca do Osijeka je svega 15 minuta, gotovo smo prigradsko naselje Grada Osijeka. Većina naših stanovnika svakodnevno dolazi u Osijek, rade i školuju se. Ovo je veliki iskorak naprijed kojim ćemo našim stanovnicima pomoći da na još kvalitetniji način zbrinjavaju komunalni otpad – poručio je načelnik Vuković.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj ocijenio je kako je razina zbrinjavanja otpada u toj općini također podignuta na višu razinu, ističući kako je logično da općina zbog svog geografskog položaja gravitira prema Gradu Osijeku.

– Sve svoje probleme i izazove fokusiramo na rješavanje s Gradom Osijekom. Tu je i GPP jer Općina Bilje nema vlastiti gradski prijevoz putnika, i radimo na tome da i taj dio riješimo. Općina Bilje ima svoje spremnike i reciklažno dvorište, preko 1800 kućanstava i preko 560 poslovnih subjekata. Opremljeni smo za razvrstavanje otpada, a stanovnici Osijeka neće osjetiti taj dio, dok mještani Bilja hoće, ali u pozitivnom smislu. Cijene se neće povećati, ali će se smanjiti naš trošak održavanja – kazao je načelnik Cickaj.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumom izrazio je i načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić naglasivši kako je i ta općina osigurala preduvjete za kvalitetno razvrstavanje otpada. Uvjeren u kvalitetnu buduću suradnju s tvrtkom Unikom, izrazio je nadu da će na taj način dostići cilj od 50 posto razvrstanoga otpada.

Direktor osječkog Unikoma Igor Pandžić izvijestio je da su u tijeku pripreme za provedbu mjera gospodarenja otpadom s područja triju općina.

– Sa zbrinjavanjem otpada krećemo od 1. travnja. Trenutačno šaljemo obavijesti i potpisujemo izjave sa stanovnicima. Nakon toga idemo u čipiranje spremnika, a potom i u sakupljanje mješovitog otpada. Sporazum s tri općine dodatno će stabilizirati poslovanje Unikoma – zaključio je Pandžić.

(www.icv.hr, tj, foto: T. Jovanović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content