U Jelisavcu Matica slovačka i KUD Ivan Brnjik Slovak ogranizirali 2. Memorijalni koncert “Tomislav Rajković” u čast ovom vrsnom učitelju i promotoru folklora

U nedjelju je u organizaciji Matice slovačke Jelisavac i KUD-a Ivan Brnjik Slovak organiziran drugi po redu Memorijalni koncert “Tomislav Rajković”. Pokrovitelji koncerta su bili Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Našice i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kako je prošlo već 20 godina od njegove smrti, a imao je velik značaj za Jelisavac i njegove mještane, ovom prilikom Tomislavu Rajkoviću je odana počast. Na samom početku, u dupkom punom Kulturnom centru Slovaka, nazočnima se obratio Danijel Kubala, predsjednik Matice slovačke Jelisavac koji je rekao kako je Tomislav Rajković bio uzor u svemu, kao učitelj, čovjek, suprug, otac, a ponajprije kao osnivač folklora u Jelisavcu. 

Koncertu su nazočili i saborski zastupnik Vladimir Bilek, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Saveza Slovaka u Rebublici Hrvatskoj Mirko Vavra, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Ana Kanđera-Legčević, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica Darko Kuric, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda.

Nazočnima se u ime obitelji obratila i Biserka Rajković koja je rekla kako je Tomislav živio za folklor i tradiciju.

– Ostavio je iza sebe bogatu kulturnu tradiciju i slovački folklor živi zahvaljujući njemu i njegovom osnivanju jer smo od njega naslijedili zapise o izvornim jelisavačkim pjesmama i koreografiju svatova – rekla je Biserka Rajković.

Iz nastupa svih folklornih sekcija se najbolje moglo vidjeti koliki je utjecaj Tomislav imao na folklor u Jelisavcu jer je svaka skupina imala što pokazati, od bogatih nošnji do instrumenata, glazbe i cijelog programa koji je predstavljen. Nastupu su se pridružili i članovi obitelji Rajković te je svečanost time bila veća.

IMG 20230417

Predsjednik Matice slovačke Jelisavac Danijel Kubala je istaknuo koliko cijene pokojnog Tomislava i njegov doprinos Jelisavcu i kulturi.

– Tomislav Rajković je bio učitelj koji je došao iz Grubišnog polja i ovdje se zaposlio kao učitelj povijesti i zemljopisa. Kad je došao pomogao je osnovati kulturno umjetničko društvo Ivan Brnjik Slovak u kojem je djelovao kao svirač, voditelj i organizator svih nastupa folklora na koje smo išli. Ovo je drugi memorijalni koncert, prvi smo imali nakon deset godina i ovime mu odajemo zahvalnost za sve što je učinio za nas i za folklor. Zato što je sve postavio na noge i usadio u nas tu tradiciju i rad u kulturi. Mi smo nastavili s djelovanjem u dječjoj skupini, ali nastupile su i osobe koje imaju i 70 godina i još ih vuče folklor – rekao je Kubala te se prisjetio početaka.

– Počeci su uvijek teški, on je 1967. godine sa mnogim Jelisavčanima skupljao novce po selu za instrumente, a trebalo je početi od ničega, nije bilo financijskih sredstava, nismo znali običaje, plesove, nije bilo jednostavno. Odlasci u našu Slovačku su nas nadahnuli da radimo i stvaramo po tamo viđenim običajima i plesovima pa smo tako nastavili. Predstavili smo monografiju iz koje je vidljivo kako se gradila crkva, nastupi u Slovačkoj, u našem selu i mnogi nastupi u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Kubala.

(www.icv.hr, eš; Foto: E. Šubić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content