Projekt Zaželi u općini Crnac u III. je fazi, Pava Samardžić: “Bez svoje Mileve ne mogu si zamisliti život”

U veljači ove godine započela je III. faza programa „Zaželi“ za općinu Crnac pod nazivom „Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja općine Crnac – faza III“. Vrijednost projekta je 65.274,14 eura, razdoblje provedbe 6 mjeseci, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica i Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Slatina dok je Upravljačko tijelo projekta Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Svi korisnici su oduševljeni projektom, a to je potvrdio i njegov koordinator Petar Kusić.

– Iskreno mogu reći da sam oduševljen kako je sve krenulo u trećoj fazi, a posebno sam zadovoljan samim projektom jer obilazeći sve te osobe i prateći rad zaposlenica vidljivo je kako su oni međusobno postali obitelj, kao da već godinama zajedno žive i surađuju. Trudimo se sve odraditi onako kako je dogovoreno. Ovih dana smo isporučili sanitarne pakete i za sada sve ide prema planu – rekao je Kusić.

Osim voditelja koji je stalno na terenu, u važnosti ovog projekta najbolje govore sami korisnici. Tako smo posjetili Pavu Samardžić, domaćicu koja uživa u svakom trenutku provedenom sa svojom Milevom. Ima veliko dvorište i sve nekako uspijeva rješavati sama, ali kako kaže, dolazak njene Mileve, zaposlenice projekta, preporodio joj je život.

– Imam veliku kuću, dvorište i svaki posao koji Mileva napravi je meni od ogromne pomoći, ali kada bi izabrala što je teže posao oko kuće ili samoće izabrala bi samoću. Mileva mi stoga jako puno znači, bila bih uistinu usamljena bez nje, a ovako nas dvije razgovaramo, družimo se, provedemo dan na jedan prelijep način i to me čini najsretnijom. Naravno, puno mi pomogne i u kućanskim poslovima i ovim našim seoskim, od običnog pranja suđa pa do svakodnevnog rada u društvu, to je neprocjenjivo, to me drži na životu. Milevu doista volim kao da mi je kći – kaže Pava.

Mileva koju Pava toliko voli je zaposlenica Mileva Lončar (61) iz Suhe Mlake, žena sa samo par godina radnog staža kojoj je ovaj posao itekako dobrodošao.

Pava Mileva i Petar Kusic Custom

– Radila sam u prvoj fazi, drugoj fazi i jako mi je drago što sam dobila priliku raditi i u trećoj. Ukupno brinem o šest starijih i nemoćnih ljudi na području općine i obilazim ih svaki drugi dan. Naime, tako smo se dogovorili jer onda kod svakoga mogu biti puno duže nego što bi to bilo u jednom danu. Kod njih troje idem jedan, a kod troje drugi dan i tako puno više stignem sve odraditi. Nismo daleko, sve mi je krugu od nekih 1,5 km i sve odradim biciklom. Iskreno, uživam s njima, a najsretnija sam kada njih sve vidim nasmijane i zadovoljne. Posebna je priča taj posao. Imam malo radnog staža i ovaj projekt mi je uistinu puno pomogao, kućni budžet mi se znatno oporavio i stoga sam zahvalna Općini koja je drugu godinu zaredom nastavila s provedbom ovog projekta – zaključila je Mileva Lončar.

Zadovoljan provedbom projekta je i načelnik općine Crnac Mato Damjan.

– Mi smo općina s većim dijelom staračkog stanovništva i zato nam je ovaj projekt od krucijalne važnosti. Tim ljudima je pomoć prijeko potrebna, a da ne govorim koliko ženama srednje životne dobi znači zaposlenje. Lijepo je obići teren i vidjeti sve njih nasmijane, i zato već sada pripremamo novu fazu ovog projekta – zaključio je Damjan.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content