U Pitomači i Starom Gracu uspješno izvršeni tehnički pregledi na kanalizacijskoj mreži izgrađenoj u sklopu projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača”

Danas (srijeda) su u Pitomači i Starom Gracu uspješno izvršeni tehnički pregledi na kanalizacijskoj mreži koja je izgrađena u sklopu projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača” koji se provodi na području općine, a obuhvaća naselja: Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec te Stari Gradac.

– Možemo biti zadovolji jer smo danas održali dva tehnička pregleda na kanalizacijskoj mreži Aglomeracije Pitomača, a to je tehnički pregled Dravske ulice i kanalizacije Stari Gradac. To su prva dva od tri tehnička pregleda na samoj kanalizacijskoj mreži, a ostaje nam još samo sam uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ovim tehničkim pregledima omogućiti će se prva priključenja, a svi će dobiti obavijest od Vodakoma i Virkoma o mogućnosti, ali i obvezi priključenja, budući da je 2019. godine došao propis da nakon izgradnje javnih vodnih građevina postoji obveza priključenja na te građevine. Vjerujem da svi jedva čekaju trenutak priključenja jer će biti jednostavnije, ali i ekonomski isplativije priključiti se na kanalizaciju– rekao je Damir Marenić, direktor tvrtke Virkom d.o.o.

Također, kroz projekt su ostala još dva tehnička pregleda na kanalizaciji Pitomača, odnosno dobivanje građevinske dozvole, te na samom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda.

– Kod same Pitomače išle su neke određene izmjene tako da je tu još jedna ishođena dozvola. Sami radovi su gotovi i sada gledamo, zbog pravomoćnosti prikupljanja posebnih uvjeta od javnopravnih tijela, da se ostvare uvjeti kroz neka sljedeća dva mjeseca. O tome će se naravno na jednak način obavijestiti naši korisnici kako bi im rekli koji su to preduvjeti za priključenje, što trebaju pribaviti, gdje se javiti i da ta sama vodna građevina nakon obavljenog tehničkog pregleda i dobivene uporabne dozvole bude zaista i u upotrebi-
kaže Marenić i dodaje:

– Prošloga tjedna izvršen je i obilazak izgradnje uređaja za pročišćivanje otpadnih voda te će nakon dovršetka izgradnje uređaj ići u probni rad koji će biti u nadležnosti samog izvođača i gdje će se u godinu dana probnog rada dokazivati njegova tehnička i tehnološka ispravnost. Nakon probnog rada obavit će se će se tehnički pregled uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, što neće biti zaprjeka za nova priključenja- dodaje.

Projekt aglomeracije Pitomača obuhvaća radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanja otpadnih voda kroz Aktivnost 1 – dogradnja sustava odvodnje otpadnih voda aglomeracije Pitomača te Aktivnost 2 –
rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača. Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom d.o.o. a partneri na projektu su Općina Pitomača i tvrtka Vodakom d.o.o.

– Bilo je zadovoljstvo biti investitor na ovom projektu jer je sama realizacija bila uvijek korak ispred plana. Radovi su tako završeni prije ugovorenog roka što nas čini jedinstvenim što se tiče svih aglomeracija na području Republike Hrvatske i to su isticali naši partneri na projektu, i Hrvatske vode i samo Ministarstvo. Rezultat je to dobre pripreme samog projekta, ali i koordinacije svih sudionika, od investitora, partnera, izvođača i nadzora– rekao je Marenić.

Vrijednost projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača”
iznosi 34.777.298,59 eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 19.779.521,33 eura. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 8.042.317,55 eura.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content