Marijan Mađerčić iz Bušetine objavio svoju knjigu “Bušetinske curičke i dečoki – sjećanja na odrastanje”

Povodom blagdana Srpnice i obilježavanja 775. godišnjice prvog pisanog spomena Bušetine, Bušetnjan Marijan Mađerčić objavio je svoju knjigu “Bušetinske curičke i dečoki – sjećanja na odrastanje”.

Osim spoznaja o Bušetini, velik dio knjige pripada opisu i fotografijama starinskih igara koje je i sam kao dječak igrao u djetinjstvu provedenom u Bušetini. Inače, Marijan je davne 1970. otišao iz Bušetine u Zagreb na školovanje i postao dipl.ing. elektrotehnike, ali Bušetina nikad nije otišla iz Marijana.

– Želja mi je bila da bar u jednom malom dijelu ispričam kako sam ja sa svojom braćom i prijateljima živio u slavonskoj Podravini. Iako je život bio težak i mukotrpan zbog svakodnevnog napornog rada, živjelo se skromno i s odricanjem, ali nisam se nikad osjećao siromašno ili da sam u nečemu prikraćen. Svi smo u selu živjeli pod jednakim uvjetima njegujući iste životne vrijednosti, pa nekih bitnih razlika nismo ni primjećivali – kaže autor Mađerčić te dodaje kako je još uvijek neraskidivo vezan sa svoju Bušetinu.

Foto 2 1
Foto: G. Brlas

-Hodali smo bosi čim bi proljeće granulo, a lopta nam je bila poveći krumpir, jabuka ili osušeni svinjski mjehur ispunjen slamom. Unatoč svemu tome, u toplini naše obiteljske kuće moja braća i ja odrastali smo u sigurnosti, pažnji i ljubavi naših roditelja kojima smo bili najveća briga i koji su nas pored rada stalno poticali i na obrazovanje. Imao sam sretno djetinjstvo i još sam uvijek neraskidivo vezan uz polja, vinograde, livade i šume moje Bušetine. Imajte uvijek na umu da mi koji smo napustili Bušetinu i dalje je nosimo duboko u svojim mislima i srcima – dodaje.

Za potrebe knjige, učenici 1. do 4. razreda Područne škole Bušetina bili su zamoljeni da odigraju igre kako bi se njihove fotografije našle u knjizi. Naravno da su oni sa zadovoljstvom to i “odradili”. Tako je jučer (nedjelja) na sami blagdan Srpnice, Marijan djeci podijelio knjige za uspomenu, a i svi ostali Bušetnjani koji su došli mogli su dobiti knjigu na poklon s posvetom autora.

-Ovu knjigu posvećujem svima vama koji danas živite u Bušetini i držite ju živom, svima vama koji su svoje obitelji izgradili u bilo kojem kutku lijepe naše Domovine kao i svima vama raspršenima širom svijeta – kaže za kraj autor.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content