Državni zavod za statistiku: Stiže najveće usklađivanje mirovina ikad, doznajte o kojem postotku se radi

Državni zavod za statistiku objavio je i zadnji važan podatak koji je potreban za izračun mirovina, a to je onaj o prosječnoj bruto plaći za polugodište.

Uz prethodno objavljene podatke o inflaciji, sada je moguće izračunati samu stopu usklađivanja, a svoj izračun je portalu mirovina.hr poslao analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper te kaže da postotak usklađivanja iznosi 8,42 posto.

Iako je početna procjena Šempera za usklađivanje mirovina bila 8,53 posto, ovaj postotak je kasnije revidirao pa je iduća procjena nakon poznatih podataka u srpnju iznosila 8,28 posto. Sada je dostavio i svoj konačni izračun stope usklađivanja, a on iznosi 8,42 posto.

Poznati su svi podaci koji su potrebni za određivanje postotka usklađivanja. Kako je danas objavio Državni zavod za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Hrvatske za lipanj 2023. iznosila je 1.150 eura, a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2023. iznosila je 1.590 eura – prenosi Poslovni dnevnik

Inflacija za srpanj bila je u padu, odnosno cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku su više za 7,3 posto, dok su u odnosu na lipanj u prosjeku više za 0,2 posto.

Na portalu mirovina.hr podsjećaju da se stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje tako da se zbroji stopa primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

“Također, važno je napomenuti da je ovo ujedno najveće usklađivanje do sada, otkako je 1999. godine uveden ovaj model rasta mirovina temeljem promjena u plaćama i inflaciji”, dodaje se.

(mirovina.hr, poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content