“Našička viteška priča” i ove godine spojila povijest, spektakl i zabavu: Energičan nastup violončelistice Ane Rucner oduševio brojnu publiku

Jedina očuvana templarska crkva u Hrvatskoj smještena je tri kilometra od centra grada Našica, u naselju Martin. Za gradnju Crkve sv. Martina u prvoj polovini 13. stoljeća zaslužni su upravo templari, pripadnici viteškog crkvenog reda. Danas je ona spomenik nulte kategorije pod zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a sinoć (subota) je bila domaćin drugog izdanja kulturne i zabavne manifestacije pod nazivom “Našička viteška priča”.

I ove godine brojni posjetitelji iz svih krajeva Osječko-baranjske županije i šire, pristigli su u Martin kako bi kroz interaktivni prikaz povijesti doživjeli jedinstveno iskustvo srednjovjekovlja, a ova manifestacija sve nazočne još jednom je podsjetila na bogatu baštinu našičkog kraja koji je poseban po kulturnoj ostavštini templara.

Program je započeo interaktivnim povijesnim predavanjem, a nastavljen je igraonicom “U potrazi za templarskim blagom” za djecu od 6 do 10 godina starosti. Radionica je izazvala velik interes mališana, a iste je, na samom kraju, iznenadio i darivao vitez na bijelom konju.

IMG_3323

Posjetitelji su istovremeno mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela, a program oživljene povijesti trajao je do zalaska sunca. Posebno atraktivne i ove su godine bile radionice streličarstva i mačevanja. Do viteškog turnira, koji je bio “šlag na tortu” ovog povijesnog spektakla, nazočni su vrijeme provodili u društvu mušketira i srednjovjekovnih dama te aktivno sudjelovali u doista zanimljivom programu.

Ovogodišnju manifestaciju, s ciljem da djeci, mladima i svima ostalima pokažu kako je izgledao život u srednjem vijeku, organizirali su Grad Našice, Turistička zajednica grada i Mjesni odbor Martin u suradnji s povijesnim udrugama iz cijele Hrvatske. Ova “priča” započela je 2022. godine kao jednodnevna, a da će se kroz godine razvijati i postati manifestacija koja će trajati dva ili više dana s bogatom ponudom i programom, potvrdila je direktorica TZ grada Našica, Ines Resler.

-Prošle godine, nakon što smo smislili ime manifestacije i odlučili da će se zvati Našička viteka priča, krenuli smo u detaljno planiranje i stupili u kontakt s povijesnim udrugama, odnosno viteškim skupinama iz raznih krajeva Hrvatske, sve ih na kraju okupili ovdje ispred templarske crkve u Martinu i to se pokazalo kao pun pogodak, kako za sudionike, tako i za brojne posjetitelje. Isto tako, odlučili smo ovu manifestaciju pretvoriti u tradicionalnu i zadovoljni smo ponovno velikim interesom i odazivom posjetitelja svih uzrasta. Na ovaj način želimo obilježiti i ovo mjesto i našu kulturu, a posebno ovu templarsku crkvu koja je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj. Ovo je lijepa priča koju ćemo već iduće godine nadograditi novim sadržajima i tako ovu manifestaciju podići na jedan viši nivo – istaknula je Resler.

IMG_3312

Od koje je važnosti ova manifestacija za Našice, Osječko-baranjsku županiju, ali i za šire područje, naglasio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

-Našička viteška priča i ove se godine pokazala kao nezaboravan spektakl koji je svima okupljenima pokazao kako je izgledao život u Srednjem vijeku. Isto tako, ovo je za naš grad manifestacija od izuzetne važnosti. Našice ove godine obilježavaju 794. obljetnicu i upravo je ova manifestacija temelj svega. Ponosni smo na kulturu, tradiciju i povijest našeg grada, kako onu stariju, tako i noviju. Bitno je znati kako je sve počelo i smatram da je ova manifestacija od velikog značaja za sve, a posebno djecu i mlade. U godinama koje slijede sigurno ćemo ju nadograditi, napraviti još veću prezentaciju i tako promicati Našice kao kulturno, povijesno, turističko, ali i gospodarsko središte. Ovim putem zahvaljujem turističkim djelatnicima, volonterima, brojnim udrugama i svima koji su dali dio sebe u ovu lijepu priču – rekao je Kašuba.

IMG_3318

Svoje “aktivnosti” na padini iza crkve pokazali su članovi viteških skupina “Vitezovi vranski” iz naselja Vrana u općini Pakoštane, “Streličari krvavog mosta” iz Zagreba, “Koprivnički mušketiri i haramije” i “Red vitezova Ružice grada” iz Orahovice čiji je predsjednik Vlado Grgić Crni ujedno bio i voditelj viteške bitke, a tom prigodom istaknuo je kako se cijela priča temelji na povijesnim činjenicama.

-Nevjerojatno je koliko ova mala templarska crkvica u Martinu odiše Srednjim vijekom i koja sigurno, kao svjetionik, podsjeća na neka predivna vremena koja su odavno prošla, ali na dane koji su bili itekako ponosni i koji čuvaju vjeru. Sve ove skupine pokazale su svoje povijesno bogatstvo i dokazale zašto su vrh hrvatskog viteštva. Pokazali smo viteške borbe, mačevanje, streličarstvo, dali prigodu posjetiteljima da i sami nauče ispravno rukovati viteškom opremom. U svakom slučaju lijepa i hvalevrijedna manifestacija koja prerasta u tradicionalnu i na koju ćemo se sigurno odazvati i iduće godine – rekao je Grgić.

IMG_3354

Svoje vještine prikazala je i Povijesno-plesna udruga “Kontea” koja je u Martin pristigla iz Krapinsko-zagorske županije, iz općine Konjščina.

-Naša udruga djeluje od 2012. godine, a osnovana je s ciljem proučavanja i promicanja plesa i plesne kulture minulih stoljeća, kao i ostalih događanja vezanih uz oživljavanje kulturne baštine kako mjesta u kojem djeluje, tako i šire. Može se pohvalti mnoštvom koreografija društvenih i dvorskih plesova kasnog Srednjeg vijeka, rane renesanse, kao i društvenih plesova 19. stoljeća. Članovi udruge trude se da svakim svojim nastupom uveličaju i oplemene događaje na kojima sudjeluju kroz profesionalan pristup, a tako je bilo i ovog puta. Posjetiteljima smo ovom prigodom pokazale da su i žene kroz povijest bile i borbene i spretne, pa smo tako izvele koreografiju s mačevima na koju smo posebno ponosne – rekla je predsjednica udruge Renata Kreber – Mikšaj i čestitala domaćinu na odličnoj organizaciji.

IMG_3375

“Našičkom viteškom pričom” želi se posjetiteljima približiti povijesno blago koje nije poznato, a vezano je uz najstariji sakralni objekt našičkog kraja. Potvrdio je to i Miroslav Šarić, veliki čuvar našičke kulturne baštine i povijesti, koji je i ove godine utjelovio templarskog svećenika.

-Ovo je jedina, u cijelosti očuvana templarska crkva u Hrvatskoj. Naravno, ovo nije njezin originalni izgled. Crkva potječe s početka 13. stoljeća i prošla je kroz nekoliko faza obnova. Nažalost, još nije provedeno sustavno arheološko istraživanje. Sada predstoje arheološka iskapanja kako bi dobili što bolju sliku o životu templara ovdje i o tome kako je ovo mjesto funkcioniralo – dodao je Šarić.

IMG_3300

Tijekom višesatnog programa, pažnju svih prolaznika zaokupio je i srednjovjekovni sajam na kojemu se mogao pronaći raznolik nakit, škrinjice, mačevi, bodeži, sjekire, lukovi i strijele, kubure i brojni drugi predmeti.

“Točku na i” ovog povijesnog spektakla stavila je najpoznatija hrvatska violončelistica Ana Rucner. Publiku je oduševila energičnim nastupom, tradicionalnim pjesmama iz raznih krajeva Hrvatske, kao i odličnim izvedbama poznatih kompozicija koje je do sada izvodila u više od 40 zemalja svijeta pronoseći radost glazbe preko djela najvećih skladatelja svih vremena, ali na svoj moderan i jedinstven način.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

no images were found

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content