Obilježena 32. godišnjica stvaranja baranjske policije: Postrojba od oko 650 pripadnika od kojih je 78 ranjeno, a 6 je poginulih

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred Policijske postaje u Belom Manastiru u nedjelju obilježena je 32. godišnjica stvaranja hrvatske policije u Baranji.

U počast poginulim baranjskim policajcima u ime župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda vijenac je položio predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Antun Blažević, dok je saborski zastupnik Stipan Šašlin položio vijenac u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Antun Blažević je podsjetio da su 13. kolovoza 1991. godine u Baranji poginula tri hrvatska policajca (Zoran Sinanović, Marijan Kuzman i Vidoja Marić), što je bio početak onoga što je slijedilo nakon zauzimanja Baranje od strane tzv. JNA.

viber slika 2023 08 13 11 44 19 958
Foto: OBŽ

– Pripadnicima 4. postaje trebamo uvijek odavati osobitu počast jer su jedina policijska postrojba koja je čitav Domovinski rat iznijela na prvim crtama, u rovovima, a i nakon povratka i mirne reintegracije je bilo žrtava. To ne smijemo zaboraviti nego se uvijek prisjećati – rekao je Blažević, dok je o ratnom putu govorio ratni zapovjednik baranjske policije Ante Prgomet. Naglasio je da je kroz postrojbu prošlo oko 650 pripadnika od kojih je 78 ranjeno, a šest je poginulih.

– Danas se prisjećamo prvih žrtava, naših policajaca u Baranji, ali i svih ostalih hrvatskih branitelja koji su dali živote u obrani svoje domovine. Prognani Baranjci, ljudi koji su izgubili sve materijalno što su imali, tada su imali samo jaku vjeru, volju i domoljublje te stali u obranu Osijeka i Republike Hrvatske jer su bili svjesni da će se jedino obranom Osijeka i Hrvatske vratiti u svoju Baranju, što su u konačnici i učinili – kazao je Stipan Šašlin.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content