Vodeni val stigao u OBŽ: U Podravskoj Moslavini poplavljeno 600 hektara zemljišta, u tijeku aktivna obrana obiteljske kuće

Vrhunac vodenog vala na Dravi ušao je u četvrtak prije podne na područje Osječko-baranjske županije, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić.

– Nismo uspjeli obraniti ribički dom i dvije vikendice koje su potopljene kao i 600 hektara privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta s kulturama koje su na jesen trebale biti skinute – kazao je načelnik Podravske Moslavine Dominik Cerić dodajući kako je u tijeku i aktivna obrana jedne obiteljske kuće.

Cerić također ističe da ljudi i opreme ima dovoljno te da se radi u tri smjene sa sedam pumpi za ispumpavanje vode. I u općini Viljevo Drava je prelila nasip i poplavila oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta.

– Pokušali smo pojačati zečji nasip no nismo uspjeli i Drava je prelila i poplavila 200-tinjak hektara poljoprivrednog zemljišta na području naše općine – ustvrdio je Dominik Knežević, načelnik općine Viljevo dodajući kako su nakon potopa zatvorena dva pristupa tom području, prenosi Večernji.hr.

 

U pratnji pročelnika Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonka Grgeca u četvrtak je ugroženo područje obišao načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić rekavši da se sutra tijekom prijepodneva očekuje povijesni vrhunac vodostaja na području Donjeg Miholjca.

– Tamo smo aktivirali vatrogasce i volontere, oko 100 ljudi, i poslali ih na teren kako bi sa 10.000 vreća ojačali nasip koji u ovom trenutku na nekom mjestu može propustiti – istaknuo je Lukić. Potrebna je, kaže, ljudska ruka da pristupi tom području kako strojevi ne bi dodatno ugrozili taj teren.

Poručio je da će se tamo gdje se ukaže potreba i gdje silina Drave bude ugrozila neki dio, intervenirati svim snagama.

– Dunav zasad povlači dovoljno Drave i ako tako ostane bit će dobra situacija – zaključio je Lukić.

(vecernji.hr, hina)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content