Zatočenici srpskih koncentracijskih logora su razmjenom u Nemetinu ponovno rođeni: 714 hrvatskih branitelja i civila preživjelo je jezive torture

Ponovno rođenje proživljavaju svake godine na današnji datum nekadašnji zatočenici srpskih koncentracijskih logora.

Naime, 14. kolovoza 1992. godine slobodu je ugledalo 714 hrvatskih branitelja i civila koji su preživjeli višemjesečne jezive torture u koncentracijskim logorima u Stajićevu, Begejcima, Nišu i drugim mjestima u Srbiji. Inače, kroz više od 60 srpskih koncentracijskih logora tijekom 1991. i 1992. godine prošlo je 7.666 hrvatskih branitelja i civila.

Prigodnim programom uz spomenik Vrata slobode u Nemetinu, prigradskom naselju Osijeka, obilježili su Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora u Domovinskom ratu, odnosno 31. obljetnicu velike razmjene logoraša. I ovaj put, kao i prethodnih godina, okupili su se u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kako bi oživjeli sjećanje na sve zatočenike logora.

– Na ovom mjestu bila je najveća razmjena, ovdje su slobodu doživjeli ljudi koji su mjesecima bili zatočeni. U to vrijeme puno je učinili hrvatska Vlada i Hrvatska vojska, kao i institucije Grada Osijeka. Svi se sjećamo i emotivnog događaja na Trgu Ante Starčevića u Osijeku i dok smo mi ovdje svake godine obilježavat ćemo trenutak razmjene – kazao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević podsjetivši kako je do kraja 1991. godine razmijenjeno više od 2.000 hrvatskih branitelja i civila, a do kraja Domovinskog rata više od 7.000.
– Svim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora želim sretan rođendan, a poručujem da se sjetimo onih koji više nisu s nama. Mnogi od preživjelih su danas bolesni i želim im da što prije ozdrave- dodao je Buljević.

– Obilježavamo ovaj dan kako bi iskazali sjećanje na sve koji su bili ratni zarobljenici, prošli torture i utkali sebe u samostalnost naše Domovine. Na preživjelim logorašima i svima nama je da se sastanemo ovdje, obilježimo ovaj Dan i mlađim generacijama prenosimo istinu i o tom danu, velikoj razmjeni, ali i svim torturama koje su prolazili u srpskim koncentracijskim logorima . te da se nikada više ne ponovi, a i da bude jasno tko je činio zločine i zlostavljao ljude u logorima, u čije ime i za čiji račun – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić također je bio jedan od tada oslobođenih osoba.

– Stupanjem na slobodno hrvatsko tlo, mi smo se ponovno rodili. Osjećaj je bio divan, neopisiv, zadovoljstvo i sreća su bili bezgranični. Grad Osijek nas je dočekao raširenih ruku, uz veličanstven doček na trgu kojeg se uvijek rado sjećam – kazao je Komšić.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content