Obilježena 28. obljetnica oslobađanja grada Jajca i odana počast osmorici poginulih pripadnika 81. gardijske bojne “Kumovi”

U Jajcu je danas (srijeda) obilježena 28. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Maestral.

To je bila prva važnija operacija združenih snaga HV-a i HVO-a u zapadnoj BiH, u kojoj su oslobođeni veći prostori zapadne Bosne, uključujući brojne gradove. Značajan obol u operaciji Maestral, pa tako i u oslobađanju Jajca, dali su i pripadnici 81. gardijske bojne “Kumovi” pod zapovjedništvom tada brigadira, a sada generala Renata Romića.

Nažalost, osam bojovnika te slavne bojne u akciji oslobađanja Jajca je poginulo. Ivica Sreš, Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović u kraljevskom gradu ostavili su najviše što su imali, svoj život.

Poginulim hrabrim vitezovima, pripadnicima 81. gardijske bojne spomenik su 1998. podigle udruge roditelja i udovica poginulih branitelja i od tada ga članovi udruge redovito posjećuju i održavaju uspomene na njih, a zbog svojih zasluga u oslobađanju grada zapovjednik bojne slavnih “Kumova” Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić proglašeni su počasnim građanima Jajca. Sporazum o suradnji Grada Virovitice i Općine Jajce potpisan je 13. rujna 2012. godine , a od tad je dugogodišnje prijateljstvo ova dva grada i verificirano.

Tim povodom Udruga HVIDRA Virovitica u suradnji s Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom svake godine organizira put u Jajce, na koji odlaze rodbina poginulih branitelja, njihovi kolege, pripadnici 81. gardijske bojne i predstavnici braniteljskih udruga s predstavnicima lokalne samouprave, kao i ostalim našim sugrađanima.

Obilježavanje obljetnice započelo je na spomen obilježju kod hidroelektrane nedaleko Jajca, prvoj žrtvi rata u Jajcu, Franji Ladanu Panceru koji je poginuo 8. travnja 1992. u operaciji kodnog naziva Vrbas 92.

Nakon toga, svi nazočni uputili su se prema spomen obilježju poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne kraj Plivskog jezera.

Počast hrabrim vitezovima tamo su odali njihova rodbina, suborci i prijatelji, a također i predstavnici državnog vrha BiH, Grada Jajca te hrvatskog državnog vrha, kao i predstavnici Virovitice i VPŽ, te članovi braniteljskih udruga iz Virovitice.

Tako je počast virovitičkim braniteljima u ime Vlade RH odao potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ispred Hrvatskog sabora počast braniteljima odao je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, a počast su odali i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović sa suradnicima te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima.

Svi oni položili su vijence i za druge poginule branitelje u operaciji “Maestral” na središnjem Gradskom trgu u Jajcu, a uz njih je počast braniteljima odao državni i vojni vrh BiH, te Grada Jajca.

Govoreći o hrabrosti branitelja u oslobađanju grada Jajca, ministar Tomo Medved napomenuo je da je hrabrost branitelja trajna inspiracija i motivacija za sve nas, posebno za mlade generacije.

-Ovo mora biti i ostati primjer i uzor mladima da znaju i upamte da nam sloboda nije olako dana, nego je plačena životima naših hrabrih vitezova – naglasio je Tomislav Medved napomenuvši da Vlada RH stoji uz narod u BiH.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić bio je jedan od sudionika oslobađanja Jajca te se ukratko i prisjetio tih dana.

-Zajedničkim snagama oslobodili smo ovaj grad, a emocije su i nakon 28 godina jake. Činjenica da je Jajce kraljevski grad ispunjava nas dodatnim ponosom i zadovoljstvom, a činjenica da upravo Jajce povezuje Hrvate iz Hrvatske i BiH, nemjerljiva je vrijednost. Nakon oslobađanja Jajca krenuli smo i dalje nošeni elanom zbog svekolikog značaja ove akcije – prisjetio se tih dana ponosa i slave Josip Đakić.

Svake godine ovoj obljetnici nazočan je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Tom prigodom napomenuo je da uz odavanje počasti našim hrabrim vitezovima, važna zadaća je i održavati dobru suradnju s prijateljskim gradom Jajcem.

-Svaki put iskoristimo prigodu da razgovaramo s predstavnicima Jajca o zajedničkim projektima i što boljoj povezanosti žitelja ta dva grada jer to će biti najveća zahvalnost braniteljima koji su položili živote u obrani Jajca i njihova žrtva neće biti uzaludna – napomenuo je Ivica Kirin.

U oslobađanju grada Jajca zasluge je imao i Milan Đuradin, koji je tom prigodom i ranjen. Danas se prisjetio tih dana i naglasio važnost ove obljetnice, dok je o detaljima i značaju Vojno-redarstvene operacije Maestral govorio predsjednik HČZ Virovitica Davor Špoljarić.

-U 81. gardijskoj bojnoj Kumovi bio sam pomoćnik zapovjednika, a riječ je o postrojbi koja je sudjelovala u takozvanoj drugoj fazi Vojno-redarstvene operacije Maestral koja je započela 13. rujna. Naša misija bila je ojačati snage koje su imale zadaću osloboditi grad Jajce i potisnuti neprijatelja što dalje, prema Mrkonjić Gradu i Banja Luci. Nažalost, 15. rujna, prilikom odvijanja posljednje faze “Maestrala”, u teškim borbama imali smo sedam poginulih pripadnika i dvadesetak ranjenih, a dan kasnije, uslijed neprijateljskog protuudara, imali smo još jednog poginulog i desetak ranjenih. U konačnici smo uspjeli izvršiti zadaću koja nam je bila povjerena, a na dostignutim crtama nadomak Mrkonjić Grada zadržali smo se do 24. rujna – rekao je Špoljarić.

(www.icv.hr, bs, foto: virovitica.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content