Petodnevna edukacija astronomije u Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske: Odgojno-obrazovni djelatnici osnovnih škola “u klupama”

Osnove astronomije i astrognozije te upoznavanje sa zviježđima na nebu, organizirano je za odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih škola u Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske od 25. do 29. rujna.

Petodnevnu edukaciju provodi glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, a polaznici se, uz osnove astronomije i astrognozije, upoznaju s osnovnim informacijama o Sunčevom sustavu i sudjeluju u promatranju Mjeseca, Saturna i Jupitera. Polaznici proučavaju osnove koordinatnih sustava na nebu, osnove teleskopa i montaže, ali i sudjeluju u praktičnom radu s raznim optičkim teleskopima i montažama.

U okviru edukacije provodi se i radionica na temu kako provoditi iznannastavne aktivnosti iz astronomije s konkretnim primjerima.

Uz petodnevnu edukaciju, RZC PAN HR organizira i online tematski forum na YouTube kanalu Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske. Tema prvog dijela foruma je svjetlosno onečišćenje, a drugoga astronomija u radu s darovitim učenicima. Gosti foruma su glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević i Mia Platužić, autorica ovogodišnjeg službenog plakata Svjetskog tjedna svemira.

Edukativna aktivnost je dio projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, koji je financiran iz Financijskog programa EGP-a za razdoblje 2014.-2021. Nositelj mu je Osječko-baranjska županija, a upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content