Ples, pjesma, narodna nošnja, pečeni kesteni i velika torta obilježili 14. Voćinsku kestenijadu

U organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Voćin i suorganizaciji Turističke zajednica Vrata Papuka, te uz pokroviteljstvo Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Virovitičko podravske županije, danas (nedjelja) je u Voćinu održana 14. Voćinska kestenijada.

Manifestacija, koja svake godine okuplja sve veći broj sudionika i gostiju, započela je svečanom svetom misom u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije, odnosno Bazilici Gospe Voćinske, a koju je predvodio voćinski župnik velečasni Ivan Ereiz.

Nakon svete mise folkloraši su se prošetali od crkve do Trga Gospe Voćinske, odnosno do Hrvatskog doma, ispred kojeg su se pjesmom i plesom kratko predstavili posjetiteljima, dok se cijelim trgom širio miris pečenih kestena.

Središnji dio svečanosti ovogodišnje Voćinske kestenijade bila je smotra folklora koja je održana u Hrvatskom domu. Na početku je voditelj, stručni suradnik za turizam Mislav Šljivac, predstavio sve folklorne skupine te je na binu pozvao načelnika općine Voćin Predraga Filića koji je pozdravio sve nazočne, a potom i otvorio 14. Voćinsku kestenijadu.

Uslijedili su nastupi ukupno 11 folklornih skupina, a prvo se predstavila skupina Malog folklora KUU Voćin, koja je ponovo pokrenuta zahvaljujući projektu “Djeca sa sela u kolu su vesela”, financiranom od strane Zaklade RH “Hrvatska za djecu”.

Program su nastavili domaćini KUU Voćin, a nakon njih su uslijedili nastupi KUD-a “Obreška” Donja Obreška, KUD-a “Sloga” Bapska, KUD-a “Drežnik”, HKUD-a “Naši korijeni” Bistrica-Žepče, KUD-a “Lipa” Nova Bukovica, KUD-a “Kondrićani” Kondrić, KUD-a “Škrinja” Bušetina, KUD-a “Podravina” Čađavica i KUD-a “Klasje Slavonije” Antunovac. Nastupi svih folklornih skupina dobili su veliki pljesak mnogobrojne publike.

Kao i svake godine, pa tako i ove, u povodu Voćinske kestenijade slatinska slastičarka Sandra Jadek donirala je veliku, 2,5 metara dugu tortu, koju su članice KUU Voćin podijelile posjetiteljima.

Za kraj ove lijepe manifestacije u Hrvatskom domu je nastupio Tamburaški sastav Čokanj.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content