Školarci i branitelji: Održani šahovski turnir i izložba u čast 32. obljetnice ustroja slavne slatinske brigade

Jučer (petak) u holu Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini upriličen je šahovski susret,  potom je i otvorena izložba povodom 32. obljetnice ustroja slavne 136. slatinske brigade Hrvatske vojske.  

U organizaciji nastavnika povijesti Krešimira Hrženjaka i Dine Mataza, a uz potporu ZUiČ HVIDR-a VPŽ, te ravnateljice škole Božice Majhen, učenici predmetne nastave mogli su zaigrati šah s hrvatskim braniteljima sa slatinskog područja i tako izmijeniti iskustva, ali i nešto naučiti od vrsnih šahista.

Šahovski susret i izložbu otvorila je ravnateljica Božica Majhen uz nekoliko prigodnih riječi.

– Drago mi je što u školi imamo ovakve nastavnike kao što su Krešimir i Dino koji zaista puno napora ulažu da se ovi slavni datumi naše povijesti nikada ne zaborave. Dobro se sjećam tih dana, s obzirom na to da sam bila uključena u logistiku i funkcije tadašnje općine i nužno je pamtiti to vrijeme da se nikada ne zaboravi kako je mali čovjek obranio ovaj kraj i njegove žitelje – naglasila je ravnateljica prije otvorenja šahovskog susreta.

Uz šahovski susret postavljena je i izložba u obliku lente vremena koja opisuje događaje u široj okolici Slatine, a o svemu detaljnije nam je ispričao i nastavnik Dino Mataz.

395453207_3470192519960709_1246996174609245078_n

– Riječ je o projektu na kojem smo radili u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina te ZUiČ HVIDR-a VPŽ prije više od godinu dana. Lenta vremena prikazuje ključne datume i događaje od listopada 1990. pa sve do prosinca 1991. godine na kojoj učenici mogu pogledati što se to sve događalo u njihovom gradu, ali i široj okolici, ne bi li dobili jasniju sliku na te događaje moderne hrvatske povijesti – rekao je Mataz.

Koliko je nužna integracija braniteljske populacije u rad s osnovnoškolskom djecom objasnio je organizator šahovskog susreta nastavnik Krešimir Hrženjak.

– Lijepo je vidjeti da djeca uživaju u ovom susretu i drago mi je da su članovi HVIDR-e pronašli vremena i zaigrali koju partiju šaha sa učenicima. Djeca su pokazala ogroman interes i trudit ćemo se da ovakvih druženja bude i ubuduće – zaključio je Hrženjak. 

(www.icv.hr, adf, dm; foto: D. Fišli)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content