Predstavnici HČZ grada Virovitice podučavali školarce o Domovinskom ratu s naglaskom na Bitku za Vukovar

Predstavnici HČZ grada Virovitice u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, na pozive iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, Tehničke škole Virovitica i Osnovne škole Suhopolje, održali su predavanje na temu “Domovinski rat 1991. – 1995.” s naglaskom na vukovarskoj bitci.

Predavanje u virovitičkoj Gimnaziji održano je za učenike završnih razreda. U predavačkom timu bili su umirovljeni pukovnik HV Darko Vampovac, umirovljeni pripadnik specijalne policije MUP-a, samostalni savjetnik Božidar Dumenčić i umirovljeni natporučnik HV Tomislav Kolec.

U predavačkom timu u Osnovnoj školi u Suhopolju bili su umirovljeni pukovnik HV Marijan Brlek (u svojstvu predsjednika i predstavnika udruge branitelja općine Suhopolje), umirovljeni pukovnik HV Mirko Brajtigam, umirovljeni bojnik HV Davor Špoljarić i umirovljeni natporučnik Tomislav Kolec. Ovom predavanju prethodio je zasigurno vrlo lijep i dostojanstven prigodni program učenika i nastavnika, kome su također nazočili spomenuti predstavnici HČZ-a Virovitica.

U predavačkom timu u Tehničkoj školi Virovitica bili su umirovljeni pukovnik HV Mirko Brajtigam, umirovljeni bojnik HV Davor Špoljarić, umirovljeni natporučnik HV Tomislav Kolec i pričuvni natporučnik Zoran Kozjak.

Vezano za ovo predavanje, može se istaknuti da se ono provodi od 2017. godine kada je prvi puta održano na poziv nastavnice hrvatskog jezika i književnosti Ivančice Fett Škvarić iz Osnovne škole Suhopolje.

Također se može istaknuti da djeca koja nazoče ovom predavanju, koje je opsežno jer obrađuje u znatnoj mjeri cjelokupni tijek Domovinskog rata, kao i važnije događaje, odnosno uzroke koji su prethodili agresiji na RH, pokazuju visoku razinu zanimanja i pažnje.

Uz provedbu spomenutih predavanja, članovi HČZ-a Virovitica sudjelovali su i u niz drugih aktivnosti povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Tako su umirovljeni bojnik HV Darko Lanšćak i umirovljeni satnik HV Tihomir Puškarić u ime udruge sudjelovali u ispraćaju sudionika 5. Memorijalnog ultramaratona Virovitica-Vukovar, kojeg pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja organizira Udruga maratonaca VPŽ “Glasnici istine”, dok su umirovljeni pukovnik HV Mirko Brajtigam i pričuvni natporučnik Zoran Kozjak sudjelovali u prigodnom programu koji je organizirala Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, a dio članova je sudjelovao i u obilježavanjima na području susjednih općina na području ratne općine Virovitica.

(HČZ Virovitica, Davor Srdjak, foto: T. Kolec, A. Oberling i L. Gojević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content