U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina započeo s radom Centar izvrsnosti iz područja novih tehnologija

Danas (subota) je u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina započeo s radom Centar izvrsnosti iz područja novih tehnologija.

Centar izvrsnosti za nove tehnologije pri Virovitičko-podravskoj županiji započeo je s radom 6. listopada 2019 godine. Centar djeluje u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina kao još jedan od centara izvrsnosti pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, a nudi inovativni program za osnovne i srednje škole, te omogućava podizanje razine znanja iz područja novih tehnologija i time odgovara na zahtjeve koje trend svjetskog razvoja postavlja za učenike koji će se u budućnosti baviti jednom od tih djelatnosti.

Radionice u centru izvrsnosti ove su školske 2023./2024. godine namijenjene učenicima 8. razreda osnovnih škola, njih 39 iz škola s područja cijele Virovitičko-podravske županije. Radionice će se održavati subotom do travnja 2024. godine.

Na samom početku ove male svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti, nazočne učenike i profesore te zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Marija Klementa, slatinskog dogradonačelnika Iliju Nikolića i ravnateljicu POU Slatina Danijelu Fabric Fabijanac, pozdravio je ravnatelj IOŠ Slatina Mladen Graovac i riječ predao voditelju Centra Vedranu Runji.

– Drago mi je što među učenicima vidim jako puno lica od prošle godine, što znači da im se valjda svidjelo. Prošle godine smo imali 140 polaznika, učenika 7. i 8.razreda, što je bilo jako puno za našu malu školu i bilo je teško sve odraditi s obzirom na broj sati trajanja radionica. Radionice u Centru izvrsnosti ovog puta su namijenjene samo učenicima 8. razreda osnovnih škola. Ove smo godine od Županije dobili puno nove opreme, a imamo i neke nove predavače. Osim što su učenici prošle godine naučili 3D printati, dizajnirati i raditi laserom, ove godine će naučiti letjeti dronom, radit će virtualnu šetnju, nove vrste robota i nova programiranja – rekao je Runje.

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement je istaknuo da mu je velika čast što sve prisutne može pozdraviti u ime župana Igora Androvića i u svoje osobno ime, te čestitati ravnatelju Graovcu i IOŠ Slatina, kao i cijelom timu koji radi ovaj posao što ostvaruju izvrsne rezultate, što promiču grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju, a učenicima je poželio da se ugodno osjećaju i usvoje nova znanja iz ovih novih tehnologija, što je vrlo bitno za razvoj svakog ponaosob kao budućih stručnjaka, ali i u samom daljnjem obrazovanju.

– Radionice će se održavati subotom i tako sve do travnja 2024. godine. Kroz radionice robotike i CAD-CAM programiranja učenici će steći nova znanja i vještine. Virovitičko-podravska županija je u proračunu za 2023. godinu osigurala 33.180,71 eura za potrebe prijevoza učenika, prehrane, opreme, materijala za rad i naknade za predavače i ostale djelatnike Centra. Osim Centra izvrsnosti novih tehnologija u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica postoje Centri izvrsnosti za matematiku, fiziku, kemiju, informatiku s robotikom, povijest i medijsku pismenost koji će sa radom započeti krajem studenog – istaknuo je Klement.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content