Udruga AUM Slatina tijekom listopada održala brojne radionice u sklopu projekta “Opuštena i sretna djeca”: Nastavljaju se i u studenom

Tijekom listopada Udruga AUM Slatina održala je brojne radionice na kojima se provode programi rekreativnog vježbanja, aktivnih igara, vježbi istezanja, mindfulness vježbi svjesnosti o tijelu i svjesnosti osjetila sluha te vođene vježbe disanja, vježbe u paru, vježbe opuštanja i meditacije, fokusa i svjesnosti, a koje će se nastaviti i u studenom.

Sve ove mindfulness tehnike usmjerene su na mentalno zdravlje djece i provedene su u sklopu projekta “Opuštena i sretna djeca”. Projekt djeci omogućava zvučnu terapiju različitim glazbenim instrumentima za meditaciju koja doprinosi stvaranju optimalnih uvjeta za učinkovitu realizaciju kognitivnih programa, potiče i unapređuje razvoj senzornih, kognitivnih i emocionalnih sposobnosti kod djece jasličkog i predškolskog uzrasta iz DV Suncokret kao i kod djece osnovnoškolskog uzrasta koja su sudjelovala na radionicama. Na radionici pod nazivom “Zvuk je zabavan”, osvještavanje izvora zvuka, tj. prepoznavanje i povezivanje koji instrument proizvodi koji zvuk, provedeno je kroz sviranje brojnih tibetanskih zvučnih zdjela različitih veličina koje zbog toga proizvode različiti zvuk i ton te različitim frekvencijama utječu na emocije i psihu, smanjuju stres i napetost.

Djeca su kroz igru prepoznavala zvukove i brojnih drugih ozvučenih instrumenata kao što su cimbalo (zvončići), nataraj (metalni bubanj), kišni štap (šuškalice), gong i koshi zvona. Osim zvuka učili su i nazive instrumenata, tehniku sviranje tih instrumenata i prakticirali tehnike opuštanja zvukom.

Sve su to aktivnosti za zabavu i neformalno učenje, fokusiranje, svjesnu pažnju i pamćenje, a kroz koje se djeca oslobađaju stresa i napetosti ali i jačaju svoje mentalno zdravlje. Početkom studenog održana je u sklopu istog projekta radionica pod nazivom “Dah i zvuk”.

Na toj su mindfulness radionici djeca svladavala različite i njihovom uzrastu primjerene tehnika disanja u kombinaciji sa sviranjem instrumenta ili usklađujući disanje s igrom i izvođenjem različitih vježbi. Vježbe disanja učinkovite su za poboljšanje i održavanje zdravlja, kontrolu anksioznosti i stvaranje unutrašnjeg mira, a od rane dobi razvija se i svijest o važnosti čistog zraka i očuvanja zdravog okoliša kao preduvjeta za zdrav i kvalitetan život.

Obje radionice i projekt pod nazivom “Opuštena i sretna djeca” provodi Udruga AUM Slatina pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, a aktivnosti je provela Svjetlana Dupan, predsjednica Udruge AUM i certificirana terapeutkinja zvukom s obukom u Indiji i sa završenom obukom mindfulnessa u Španjolskoj.

– Pozivamo roditelje s područja Slatine i okolice da svoju djecu uključe u ove radionice u svrhu očuvanja i poboljšanja mentalnog, emocionalnog, socijalnog i fizičkog zdravlja- poručili su iz Udruge AUM.

(www.icv.hr, AUM)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content