DUHOVNI SMISAO: Sveti Ivan

Nitko drugi nije toliko kao Ivan meditirao o tajni Božjega očovječenja. On je očaran tajnom da je ono nevidljivo božansko postalo vidljivo i opipljivo. I tako dobivamo mi ljudi, koji živimo u tami i u svijetu ugroženom smrću, udio u slavi božanskoga života.
U Kristu je svjetlo zasjala u našu tamu, tu je Božji život, do sada skriven, postao među nama vidljiv. Bog je u Isusovu očovječenju spustio svoj vječni život u krhak i od Boga otuđen svijet ljudi, tu je njegov neprolazan i nerazoriv život ušao u naš prolazan i propadljiv svijet.

Središnja Ivanova poruka dade se izraziti dvjema riječima: život i ljubav. Bog nam je u Isusu darovao vječni život, jednu novu kvalitetu života, istinski život, život u punini. I u Isusu se Božja ljubav objavila. Bog je ljubav (1 Iv  4,16), to je najbolje obilježje Boga. Tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu (1 Iv 4,16).

To je Ivanova božićna poruka. U ljubavi dobivamo slutnju tko je Bog. Po ljubavi čak dodirujemo Boga i imamo udio u njegovoj vječnoj ljubavi. Liturgija to izražava lijepim običajem kad na blagdan svetoga Ivana u euharistijskome slavlju svećenik blagoslivlja vino govoreći: „Pijte ljubav svetoga Ivana!“

Legenda pripovijeda da je Ivan svojih posljednjih godina, kad je zbog svoje onemoćalosti dopustio svojim učenicima da ga nose na sastanke vjernika, uvijek samo ponavljao riječi: „Dječice moja ljubljena, ljubite se međusobno!“ Kad su ga njegovi slušatelji pitali, zašto im uvijek iznova ponavlja jedno te isto, odgovorio je: „Jer je ovo Gospodinova zapovijed, i ako se samo ovo dogodi, dovoljno je!“

Zato te Ivan želi uvesti u tajnu ljubavi koja je na Božić postala nama vidljiva u Djetetu u jaslama. Kad u sebi doživiš tajnu ljubavi, doživljavaš Boga. Ljubav je ne samo ljubav prema ljudima, nego apsolutna ljubav, koja je u tebi kao vlastita kvaliteta života.

Svima slavljenicima današnjega blagdana sv. Ivana sretan imendan.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content