DUHOVNI SMISAO: Kršćanski ideal

Ideal je obično visoko postavljen cilj. Cilj prema kojem težimo, ali ne znači da ćemo ga za svog zemaljskog života moći u potpunosti i ostvariti. Postoji stih jedne pjesme koji glasi: „Za ideale, ginu budale.“

Osobno ne slažem s tim stihom, jer ima jedan drugi pjesnik koji kaže: „Mrijeti ti ćeš kad u ideale svoje počinješ sumnjati.“ Kršćanski spoznajni ideal je: Ja sam stvoreno, nesavršeno ljudsko biće. Biće potrebno stalnog duhovnog rasta i osobnog duhovnog izgrađivanja. Bog je stvoreći mene, u mene udahnuo kod začeća dušu, intelekt, čuvstva. On ne očekuje od mene da živim po instinktu, nego po duhu Božjem koji je u hramu moga tijela, srca i duše. Želim se prepustiti da me vodi Duh Sveti, a ne duh ovog svijeta, duh raznih vrsta i korijena mržnje. Želim biti sretan i tu sreću dijeliti sa svojim bližnjima. Moj kršćanski put je da molim za one koji mi nisu po mom „ćefu“, i zbog kojih sam često srdit, a ponekad se u meni rađa čak i mržnja. Svaka burna revolucija u povijesti čovječanstva, utemeljena na velikoj mržnji „pojela“ je te revolucionare i njihovu djecu. Plod nijedne mržnje ne može donijeti humanu pozitivu na duge staze.

„Pritisnuto jako, sve to jače skače.“ Možda nam je taj stih poznat, a možda nije. Nasilje, srdžba, mržnja uspostavi jedno novo narodno stanje na represiji, ali takvo stanje koje u sebi nema zakona ljubavi ne može trajno opstati. Ticalo se to međuljudskih odnosa, odnosa u obitelji ili kada su u pitanju čitavi narodi. Tko što sije, to će i žeti. Zato danomice odustaj od velike srdžbe, trajne mržnje i osvete bilo koje vrste. To treba biti tvoj visoko postavljeni kršćanski ideal.

Na tom tragu čovjek ipak raste i dođe do određene razine dostojanstva dobroga čovjeka.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content