DUHOVNI SMISAO: Mudraci

Evanđelist Matej izvješćuje da su poslije Isusova rođenja u Jeruzalem došli mudraci s Istoka. Htjeli su potražiti novorođenoga židovskoga kralja čije rođenje im je naznačila zvijezda. Matej i crkveni oci su poklon ovih mudraca shvatili tako da znalci i mudraci čitavoga svijeta dolaze Kristu pokloniti mu se i donesu mu svoje darove.

Mudraci predstavljaju ne samo druge narode i kulture, druge religijske puteve, nego i naše vlastito traganje. Tamo gdje tražimo, mi smo na putu do novorođenoga Kralja. Svi putevi vode konačno k Njemu.

Mudrace se u Bibliji naziva i zvjezdoznancima. Oni tumače zvijezde na nebu, ali i zvijezde koje se javljaju u našim srcima. Ako ispravno protumačiš zvijezdu svoje sudbine, ti ćeš posvuda u svome životu iskusiti nad sobom Božju zaštitničku i voditeljsku ruku.

Sam Bog će te uzeti za ruku na zamršenim putevima tvoga života i povesti te preko zvjezdanih trenutaka i trenutaka razočaranja ka zvijezdi koja sjaji nad božanskim Djetetom. Makar u tami svoje noći često više ne vidiš zvijezdu, kad osjetiš da te je Bog ostavio na tvojim putevima, Bog te vodi, sve dok i sam ne mogneš pasti na koljena, dok ne mogneš sebe zaboraviti, sve dok se ne oslobodiš kopkanja što je sve to sa sobom donijelo. Tamo gdje možeš sebe zaboraviti, ondje si prispio, ondje si sasvim sa sobom i sasvim u Bogu.

Zvijezda koja stoji na nebeskome svodu tvoga srca, slika je čežnje koja te goni. Vjeruj svojoj čežnji, slijedi je do kraja. Tvoja čežnja te neće ostaviti na miru dok ne nađeš Boga kao posljednji cilj svoje čežnje. Putevi će ponekad biti teški. Čežnju ćeš doživljavati samo kao bol, jer još nisi našao ono pravo, ali ti ćeš Boga naći samo ako dopustiš svojoj čežnji da te vodi. Ona će te dovesti u kuću u kojoj su Marija i Dijete. Ondje, gdje uzmeš Dijete u svoje majčinske ruke, bit ćeš uistinu kod kuće.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content