Dan crvenih haljina obilježen u cvjećarskom praktikumu Industrijsko-obrtničke škole Virovitica

Na Dan crvenih haljina cilj je podići glas i svijest noseći crveno, potaknuti izgradnju zdravih navika i učenje vještina spašavanja života, potaknuti žene da brinu o svom zdravlju, ali i stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju “Dan crvenih haljina”. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, živosti, ali i upozorenja.

Ove godine su se učenici IOŠ Virovitica, zanimanja cvjećar, po prvi puta uključili u kampanju crvenih haljina kako bi osvijestili i druge učenice da je brinuti o zdravlju – pravilnoj prehrani, važno od mladosti, kako bi u zrelijim godinama bile što zdravije. U cvjećarskom praktikumu od početka školske godine brine se o zdravlju učenica, ali i učenika, razgovarajući i educirajući ih o zdravim životnim navikama. Učenice su redovito sudjelovale u raznim radionicama zdrave prehrane, proizvodnje hrane i pripreme zdravih obroka.

Prehrana je jedan od najvažnijih i presudnih faktora za psihofizičko i fizičko zdravlje odraslih i djece te bi svakako trebala biti prioritet. Prehrambene navike koje djeca usvoje u djetinjstvu utječu na zdravlje, ali i kakve će prehrambene navike imati osoba tijekom cijelog života. Prehrana izravno utječe na zdravlje, zdrav razvoj, prevenciju bolesti i poremećaja, ali i na raspoloženje. To znači da hrana koju jedemo utječe na to hoće li naši hormoni biti u ravnoteži ili ne. Zato ne treba olako shvaćati prehranu, već pronaći način kako da se djeci usade zdrave navike, što su učenice i učenici IOŠ Virovitica tijekom proteklih mjeseci i prakticirali kroz međupredmetne teme, Građanski odgoj i izvannastavne aktivnosti s nastavnicom Kristinom Horvat Vargović.

-Baš kao što djecu učimo pospremiti za sobom i lijepo se ponašati, jednaku pažnju zaslužuje i prehrana. Iako djeca znaju odbijati voće i povrće i neke nutritivno bogate namirnice, postoje rješenja kako bi ipak konzumirala cjelovitu hranu. Ponekad je potrebno strpljenje, ali se višestruko isplati. Mjesecima ih educiram o zdravim obrocima koji su za njih i njihovo zdravlje vrijedni i neophodni. Pripremali smo zdrave grickalice i brze zdrave obroke, redovito im je u učionici na raspolaganju svježe voće i razni biljni čajevi koje su sami proizveli i rado ih konzumiraju – rekla nam je Kristina Horvat Vargović i tom prigodom “ponudila” nekoliko recepata za zdrave obroke.

Energetske pločice ili kuglice: 100 grama nasjeckanih orašastih plodova i 100 grama mljevenih, 300 grama okoštanih datulja, 1 žlica kokosovog ulja.

Sve zajedno izmiješati u jednoličnu smjesu, ostaviti jedan sat u hladnjaku, potom praviti kuglice ili pločice koje možete dodatno uvaljati u kokos ili mljevene orahe ili sirovi kakao.

Mousse od avokada: 1 zreli avokado, 2 zrele banane, 1 žlica meda, 1 žlica kokosovog ulja te bobičasto voće po izboru za dekoraciju.

Sastojke staviti u blender i dobro ih sjediniti u kremastu smjesu, zatim naliti u čaše po izboru ukrasiti voćem. Može se konzumirati odmah ili nakon hlađenja.

Smoothie: 1 zrela banana, šalica bobičastog voća, 1 žlica meda, 2 dcl vode, sve zajedno miksati u blenderu i nakon toga spremno je za kušanje.

Umjesto bobičastog voća može se staviti 100 g špinata ili kelja ili neko drugo voće ili povrće koje volite. Što se tiče smoothija, manje je više.

Cvjećarski praktikum IOŠ Virovitica danas su posjetili i učenici 2.a razreda Katoličke osnovne škole Virovitica sa svojim učiteljicama Melanijom Šubić i Nikolinom Dundović. Učenici su nazočili radionici o zdravoj prehrani koju su vodile nastavnice Kristina Horvat Vargović i Kristina Golubić Smojver.

(www.icv.hr, IOŠ Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content