DUHOVNI SMISAO: Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo

Danas je blagdan Svijećnice ili Prikazanje Gospodinovo. U tradiciji Istoka ovaj se blagdan naziva susret. Danas slavimo točno četrdeset dana nakon Božić, susret Djeteta Isusa i Njegova naroda kojega predstavljaju starac Šimun i proročica Ana. Ovi ugledni starci simboliziraju ono najbolje našeg čovječanstva jer su izvanredno senzibilni na djelo i unutarnje poticaje Boga. Oni prihvaćaju susret između Boga i njegova naroda, između božanstvenosti Riječi koja je postala tijelom i čovječanstva u traženju svoje istine i svojega svjetla.

Pred našim se očima događa drama ljubavi koja uvijek ima potrebu da se daruje u susretu, u vremenu i mjestu točno određenom. Vrijeme i mjesto više zamišljeni i usklađeni željom nego s točnošću programiranja. Svaki susret ljubavi, nadasve ako je spontan, rezultat je tajne topline. Da su kojim slučajem kasnili koji trenutak, veliki sastanak se ne bi dogodio.

Susret i Svijećnica dva su načina obilježavanja blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu. Svijeće koje nosimo u rukama predstavljaju želju našega srca da se zapali da može vidjeti onoga tko se za nas zauzima. Živo želi zapaliti našu pomalo ugaslu ljudskost. Noseći svijeće želimo da nas Riječ tijelom postala zapali svojim Svjetlom. Svijeće su kao znak pripadnosti Bogu.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content