Hodočasnici Župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice posjetili Voćin

Jučer (subota) su u posjet Svetištu Gospe Voćinske stigli hodočasnici Župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice.

Hodočasnike je dočekao Ivan Ereiz, župnik Župe Pohoda BDM u Voćinu, rektor Voćinskog svetišta i Bazilike Gospe Voćinske, koji je nakon služenja svete mise upoznao goste o svetištu kao i arhitekturi župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu, koja je jedno je od najteže stradalih katoličkih svetišta u srpskoj agresiji na Hrvatsku 1991. godine.

– Voćinska je crkva prije rušenja bila jedan od rijetkih primjera relativno dobro sačuvane kasnogotičke arhitekture XV. stoljeća u Slavoniji- rekao je, između ostalog, vlč. Ereiz.

Po završetku svete mise, hodočasnike predvođene župnikom Župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici Damirom Kunićem i načelnicom Općine Hrvatska Dubica Ružicom Karagić kod spomen obilježja u Voćinu dočekali su načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik UDVDR-a Ogranak Voćin Darko Božičković, predsjednik UDVDR-a Ogranak Slatina Ozren Rastija, te predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” Pavo Tutenov, koji su paljenjem svijeća i polaganjem cvjetnog aranžmana odali počast nevinim civilnim žrtvama Voćina i Huma u Domovinskom ratu.

Tom je prigodom Darko Božičković upoznao goste o događanjima za vrijeme agresije i okupacije općine Voćin, stradanju domicilnog hrvatskog stanovništva, te oslobođenja Voćina i okolnih mjesta od strane hrvatske vojske i policije.

Riječi dobrodošlice i pozdrava gostima uputio je i načelnik Općine Voćin Predrag Filić. dok se domaćinima riječima zahvale na srdačnom dočeku i gostoprimstvu zahvalila načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić, koja od 2018. godine redovito dočekuje članove Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine” i biciklističke ekipe VPŽ ”VBR”, koje predvode Pavo Tutenov i Mato Bubaš u tradicionalnom biciklističkom maratonu Voćin-Baćin, kojim sudionici ovog biciklističkog maratona spajaju dva mjesta stradanja Voćin i Baćin.

U Baćinu, naselju koje pripada općini Hrvatska Dubica, dogodio se stravičan zločin nad Hrvatima sela Baćin i Cerovljani. Malo je poznata činjenica da se radi o drugoj najvećoj masovnoj grobnici nastaloj za vrijeme Domovinskog rata poslije Ovčare gdje je 21. listopada 1991. godine ubijeno najmanje 56 osoba, no vjeruje se da broj stradalih 112, jer su mnogi, prema riječima očevidaca, bačeni u rijeku Unu.

Po završetku posjeta, načelnici općina Voćin i Hrvatska Dubica dogovorili su daljnju suradnju kao i posjetu komemorativnim skupovima i hodočašćima, a Bubaš i Tutenov najavili i ovogodišnji biciklistički maraton Voćin-Baćin 20. listopada.

(www.icv.hr, adf, pt, foto: D. Božičković, O. Rastija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content