Depopulirana područja: Potpora za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je program potpore radi poboljšanja uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika koji se trenutno nalazi u javnom savjetovanju. Iz Ministarstva navode da je cilj Programa omogućiti dodatnu potporu za kupnju, izgradnju ili rekonstrukciju objekta za stanovanje mladih poljoprivrednika koji žive u ruralnim područjima jedinica lokalne samouprave koje su donijele program potpore za unapređenje stanovanja mladih obitelji. To podupiru činjenicom da je kontinuirano provođenje programa namijenjenog mladima rezultiralo kontinuiranim rastom udjela mladih poljoprivrednika koji je u 2023. godini iznosio 14,3% u ukupnom broju poljoprivrednika.

Uz potporu dohotku mladim poljoprivrednicima iz Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda, povećanim intenzitetom potpore za ulaganja koja provode mladi poljoprivrednici te posebnom intervencijom namijenjenom samo za povećanje konkurentnosti mladih poljoprivrednika iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, uvodi se i nacionalna mjera potpore koja ima za cilj poboljšanje uvjeta života, odnosno stanovanja mladih poljoprivrednika.

Sredstva za dodjelu potpore po ovom Programu osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu, u razdjelu Ministarstva poljoprivrede, na Proračunskoj aktivnosti Kompenzacijske mjere i potpore depopuliranim područjima s iznosom od 1 milijun eura. Prihvatljivi korisnici ove potpore su jedinice lokalne samouprave koje su u svojim proračunima za 2024. godinu osigurale financijska sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu i donijele program potpore za unapređenje stanovanja mladih obitelji. Krajnji primatelji potpore iz ovog Programa su mladi poljoprivrednici koji su zadovoljili uvjete propisane u programima javne lokalne samouprave za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu. Iznos potpore za prihvatljive krajnje primatelje iznosi 100 posto potpore koju je krajnjem primatelju dodijelila jedinica lokalne samouprave u skladu s uvjetima iz svog programa za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu.

(www.icv.hr, bs, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content