KUD Virovitica predstavio grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju na Večeri folklora, pjesme i poezije u Republici Sloveniji

Kulturno-umjetničko društvo Virovitica njegujući kulturnu baštinu na području Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice svoju aktivnost razvija kroz međunarodnu suradnju i nastupe.

Tako su u subotu, 16. ožujka,  sudjelovali na Večeri folklora, pjesme i poezije u Kulturnom domu Črnuče u Ljubljani u Republici Sloveniji.

Voditelj smotre Roman Končar otvorio je Večer folklora ističući prvi put KUD Viroviticu u zajedništvu s Folklornom skupinom iz Hrvatskog društva Ljubljana.

Večeri folklora, pjesme i poezije organizira Hrvatsko društvo Ljubljana. Njegovanje te tradicije očuvano je do danas uspješnom suradnjom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne djelatnosti. Ovo okupljanje Hrvata je tradicionalni događaj i ima iznimnu važnost u očuvanju hrvatske tradicije na prostorima Republike Slovenije i grada Ljubljane.

– Čuvanje tradicije Hrvata u Ljubljani je iznimno važno kao uspomena na vlastito djetinjstvo i kulturni identitet Hrvata koji se nalaze izvan domovine, a suradnjom, posjetima i organizacijama svečanosti potiče se ljubav prema vlastitoj kulturnoj tradiciji – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

KUD Virovitica nakon otvorenja smotre predstavio se starogradskim plesom iz 19. stoljeća, plesovima Splita i okolice te plesom i pjesmom podravskoga kraja. Društvo je prikazalo običaje tradicionalnih pjesama i plesova Podravine od Pitomače do Čađavice. Uz četiri folklorna nastupa glazbena sekcije izvela je podravsku polku, a Jasmina Stanimirović pročitala je dvije pjesme „S razlogom“ i „Ta mala kap“

– Ovim međunarodnim nastup KUD Virovitica je ostvario cilj promocije hrvatske kulture izvan Hrvatske te razvijanje osjećaja povezanosti među Hrvatima koji žive na području Republike Slovenije, Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice. Hvala Gradu Virovitici na pozivu da sudjelujemo u Večeri folklora, pjesme i poezije u Ljubljani, a naši napori u promicanju kulturnog identiteta našeg grada, županije i Hrvatske nadam se da će biti prepoznati u brojnim aktivnostima društva kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica – rekao nam je predsjednik KUD-a Virovitica Matija Gosler.

(KUD Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content