Prigodnim štandom u Virovitici obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka kako bi se podigla svijest o potrebama i kako bi se potaknulo otklanjanje bilo kakvih predrasuda o osobama s istim.

Sindrom Down kromosomski je poremećaj koji nastaje zbog viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Udruga za Down sindrom Virovitičko-podravske županije Dan je obilježila danas prigodnim štandom u centru Virovitice u subotu. Cilj je bio senzibiliziranje zajednice s osobama koje imaju ovaj sindrom.

– Na našem štandu prolaznici su, uz dobrovoljni prilog, mogli doći do radova koje su izradili naši članovi i njihovi roditelji. Riječ je o oslikanim šalicama, platnenim vrećicama, nakitu te po prvi puta, zahvaljujući projektu koji je podržao grad Virovitica, podlošcima za čaše– objasnila je predsjednica Udruge za Down sindrom Virovitičko–podravske županije Marijana Matošina Ljulj .

Članove udruge danas su posjetili i akciju podržali virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao trisomija 21. Tako je i za datum obilježavanja službeno odabran 21. ožujka kao simbolično predstavljanje tih triju kopija 21. kromosoma. Toga se dana oblače i šarene čarape, a time se šalje poruka o prihvaćanju različitosti. Diljem svijeta odvijaju se različite aktivnosti koje pomažu u postizanju jednakih prava i dostojanstva osoba s Down sindromom te boljih uvjeta i kvalitete njihova života.

IMG 2290 Custom Custom

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content