U Orahovici skupštinom i polaganjem vijenaca svečano obilježena 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije “ORAO“ Orahovica-Našice

U subotu, 16. ožujka 2024. godine održano je svečano obilježavanje 33. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije “ORAO“ Orahovica-Našice i izvještajna skupština Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “ORAO“ Orahovica-Našice.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata kod spomen obilježja u središtu Orahovice. Vijence i svijeće položili su predsjednik Udruge sa članovima, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković i izaslanik ministra obrane, general-bojnik u mirovini gospodin, savjetnik ministra obrane Željko Živanović, izaslanik ravnatelja policije Marcel Štrok i načelnik Policijske postaje Orahovica- Krunoslav Bot, izaslanik grada Orahovice Tomislav Katalinić te Udruge branitelja iz Domovinskog rata. Policijski kapelan Virovitičko-podravske županije, Ozren Bizek predvodio je molitvu.

Predsjednik Davor Solić pozdravio je sve okupljene i zahvalio se svima koji na bilo koji način pomažu radu Udruge. Istaknuo je važnost brige o hrvatskim braniteljima što je i glavna aktivnost same Udruge. Posebice je zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja koji su financijski podržali i obilježavanje ove obljetnice.

Nakon toga održana je izvještajna skupština Udruge u hotelu Dukat u Orahovici, gdje je predstavljeno izvješće o radu Udruge za 2023. Udruga je kroz 2023. godinu sudjelovala na brojni obljetnicama vezanima uz Domovinski rat (Borovo selo, Oluja-Knin, Vukovar, Škabrnja..).

Obilježili su 32. godinu osnutka specijalne jedinice policije “ORAO“ Orahovica-Našice, organizirali obilježavanje pogibije hrvatskog policajca-specijalca Mire Košćaka djelatnika SJP RODE, organizirali projekt pod nazivom „Zdrav način življenja“ kroz niz aktivnosti i tribina vezanih za zdravlje-zdravstvene preglede kao i mentalno zdravlje hrvatskih branitelja. Sudjelovali su na ribičkim natjecanjima u Kutini i na Lapovcu.

Organizirali su 3. sportske igre branitelja gdje su sudjelovale broje braniteljske Udruge s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te sudjelovali su na manifestacijama grada Našica i Orahovice. Provodili projekt Nacionalne zaklade, provođenje institucionalne podrške, kroz koji je zaposlena jedna osoba na puno radno vrijeme.
Operativni i financijski plan za 2024. jednoglasno su usvojeni.

Predsjednik HHVIDRA-e Slatina, zamjenik načelnika policijske uprave Virovitica istaknuo je zadovoljstvo partnerskim odnosom dviju Udruga te održavanju ovakvih obljetnica.

Gradonačelnik grada Orahovice rekao je da ova Udruga jedna od najaktivnijih Udruga na području garada Orahovice i napomenuo da će grad uvijek pomagati u radu koliko bude u mogućnosti.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodin Marko Ratković izrazio je zahvalnost što Udruga svojim aktivnostima pomaže hrvatskim braniteljima te napomenu da će Ministarstvo hrvatskih branitelja u budućnosti još više podržavati Udrugu u izvršenju svojih aktivnosti.

Izaslanik ministra obrane, general-bojnik u mirovini gospodin Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, rekao je da mu je drago vidjeti ovoliki broj okupljenih članova te da na tome treba ustrajati i dalje.

Na skupštini su uručene zahvale članovima Udruge koji su kroz protekle godine iznimno doprinijeli radu Udruge, a uručene su Dragi Brkiću, Ivici Botaldžiji, Zdenku Bošnjaku, Ivici Kneževiću, Tonćiu Sinovčiću.

Na kraju skupštine predsjednik Udruge uručio je majice pridruženim članovima Udruge. Od 2023. godine sukladno Statutu, članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “ORAO“ Orahovica-Našice mogu biti i članovi obitelji pripadnika Specijalne jedinice policije, te se do sad učlanilo 10 novih mladi članova.

(USPDR ORAO)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content