Učenici OŠ Marka Marulića Slatina deseti put na Državnoj smotri simuliranih suđenja u Zagrebu

U prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u subotu su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Agencija za odgoj i obrazovanje organizirali Državnu smotru simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj je sudjelovalo 30 ekipa (330 učenika) iz cijele Hrvatske, među kojima su bili učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Pod vodstvom profesora Zorislava Jelenčića, za slatinski tim nastupilo je desetero učenika: Lana Fotez, Barbara Schweigert, Frančeska Brajnović, Dominik Gaća, Iva Drokan, Karlo Martinović, Lana Radić, Iva Lovčanin, Anja Kosijer i Mateja Podolski. Pripreme za suđenje trajale su četiri mjeseca.

Nazočne učenike i mentore pozdravili su Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Jasna Zoretić Rendulić, predsjednica Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Daria Kurtić, v. d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje te viši savjetnik za Građanski odgoj i obrazovanje Tomislav Ogrinšak kao predsjednik povjerenstva.

Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja, na unaprijed zadanom predmetu “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Andreje Rogan”, kaznene parnice u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva. Učenici se uče ulogama državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika i vještaka, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju.

Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna važnost je u tome da učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu. Na simuliranom suđenju suočavaju se ekipe iz različitih škola, a presudu donosi pravi sudac. Ove su se godine slatinski učenici sučelili s učenicima Srednje škole Glina, a obje parnice vodila je sutkinja Ivana Bujas koja je pohvalila pripremljenost obje ekipe, a za neke učenike rekla je kako su bili toliko uvjerljivi da bi mogli upisati Akademiju dramskih umjetnosti.

Ovo je već deseti put da učenici slatinske srednje škole sudjeluju na državnim Smotrama simuliranih suđenja, a dosad je nastupilo 115 učenica i učenika, zahvaljujući nesebičnom trudu profesora Jelenčića.

SLUČAJ

Početak kolovoza 2008. godine obilježilo je sunčano i vrlo toplo vrijeme. Temperature su u gradu bile visoke i ulice su bile praktički puste, posebno u večernjim satima. Stanovnici Zagreba ostali su u svojim kućama, uz televizore, ili su bezuspješno pokušavali zaspati. Njihovi sugrađani koji su te noći morali raditi pokušavali su se rashladiti ispijajući ledena pića i nadali se povjetarcu sa Sljemena. Međutim, jedan mladi par koji je potražio samotno mjesto na klupi u parku nije bio svjestan zbivanja oko njih. Njihova burna svađa izazvala je pažnju rijetkih prolaznika i dvojice zaštitara u obližnjoj zgradi.

Dana 7. kolovoza 2008. godine primljen je poziv u službi 112. Prijavljeno je ranjavanje mladića, koji je uboden nožem u prsa nakon burne svađe s djevojkom u gradskom parku. Hitna je pomoć stigla na mjesto nesreće u roku nekoliko minuta, i ozlijeđeni Vlado Kolar, star 24 godine, odvezen je u bolnicu i hitno operiran.

Andrea Rogan je 22-godišnja samohrana majka. Zatrudnjela je kada je imala 17 godina i odustala od daljnjeg školovanja. Njezin tadašnji dečko pokušavao ju je nagovoriti na pobačaj, ali Andrea je već bila trudna oko četiri mjeseca i pobačaj nije dolazio u obzir. Andrea je odrasla uz oca alkoholičara koji je napustio obitelj kada je ona imala osam godina. Njezina je majka bila snažna žena koja se brinula za svoju obitelj. Kada je Andrea ostala trudna, njena je majka bila uz nju i podržala svaku njezinu odluku. Prije dvije godine Andreina je majka poginula u prometnoj nesreći. Andrea je tada ostala sama s malim djetetom, bez škole i bez posla. Bila je tužna, izgubljena i zbunjena kada je upoznala Vladu Kolara. Vlado Kolar je rođen u obitelji koja pripada srednjoj klasi. Kada je upoznao Andreu, završavao je studij na Pravnom fakultetu, smjer socijalni rad. Njegova se obitelj uvijek pretjerano brinula za njega i željeli su da on vodi staložen i pristojan život pripadnika srednje klase. Veza sa samohranom majkom čija je obiteljska povijest bila upitna zasigurno nije bila ono što bi željeli za svoga sina.

Dana 7. kolovoza 2008. Andrea je pristala naći se s Vladom nakon posla. Andrea je radila kao konobarica u noćnom klubu i tu je večer, nakon što je odradila dvije smjene, završila s poslom u ranim jutarnjim satima. Vlado je pričekao Andreu, koja je kasnila, te su otišli u park i sjeli na klupu. Vlado je već bio poprilično pijan, ali Andrea je odlučila ostati, jer je željela da ovo bude njihov posljednji sastanak. Andrea je smatrala da njihova veza nema smisla i da nema nikakvu budućnost, te je zbog toga odlučila prekinuti s Vladom. Vlado je molio i preklinjao Andreu da ne prekida njihovu vezu, ali je Andrea to odbila. Nastavili su se svađati još neko vrijeme i Andrea je u jednom trenutku izvadila nož iz svog ruksaka i ubola Vladu u desnu stranu prsa. Pozvana je hitna pomoć koja je stigla nakon nekoliko minuta, i Vlado je prebačen u bolnicu, gdje mu je život spašen brzom reakcijom liječnika. U studenom 2008. godine podignuta je optužnica na Županijskom sudu u Zagrebu protiv Andreje Rogan za pokušaj ubojstva.

(www.icv.hr, adf, Vladimir Jelenčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content