Gradonačelnik Ivica Kirin i partneri na završnoj konferenciji u Varaždinu: Završili projekti izgradnje solarnih elektrana

U Varaždinu je danas (srijeda), u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever, Grada Virovitice i Sveučilišta u Zagrebu Geotehničkog fakulteta Varaždin, održana završna konferencija projekata “Solar Roofs for Green Virovitica” i “One Sun Connecting North and South”.

Cilj ovih projekata projekta bio je povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških organizacija javnog sektora i akademske zajednice te su projekti financirani iz programa „Energija i klimatske promjene“ financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Projekti su u 23 mjeseca rezultirali izgradnjom 36 fotonaponskih elektrana na zgradama javnih ustanova u 18 hrvatskih gradova i općina.

Završna konferencija okupila je sve partnere projekta te su predstavljeni rezultati.
Konferenciji su, među ostalima, nazočili veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Arne Sannes Bjornstad, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić, dekan Geotehničkog fakulteta u Varaždinu Hrvoje Meški…

O rezultatima projekta, EEA mehanizmu, odobrenim potporama i suradnji na navedenim projektima govorili su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i Sveučilišta u Stavangeru.

viber slika 2024 03 26 14 56 06 495

U sklopu projekta „Solar Roofs for Green Virovitica“ realizirano je 7 pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana ukupne snage oko 700 kW, a rezultate projekta korisnici objekata mogu doživjeti inovativnim rješenjem proširene stvarnosti. Solarne elektrane postavljene su na Palači Pejačević, Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak, Dvorcu Pejačević i tvrtki Virkom.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom električne energije od 797,09 MWh iz energije sunca i smanjenjem emisija CO2 za 126,42 tona godišnje.

„Solar Roofs for Green Virovitica“ usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških organizacija javnog sektora i akademske zajednice. Vrijedan je 735.000 eura, a u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te uz pomoć norveškog fonda EEA Grants, osigurano je 85 posto sufinanciranja.

O projektima One Sun i Green VTC možete saznati više na sljedećim poveznicama:

https://rea-sjever.hr/onesun/#close
https://www.virovitica.hr/greenvtc/

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content