Krenula obnova željezničke pruge na dionici Pitomača – Kloštar: Vlakovi će moći voziti do 100 km/h

U tijeku su ubrzani radovi na obnovi željezničke pruge na dionici Pitomača – Kloštar dugoj 8,5 kilometara, a zbog istih je obustavljen sav promet za vlakove, dok su privremeno zatvoreni i pojedini cestovno-pružni prijelazi.

Radove na navedenoj dionici, točnije na željezničko-cestovnom prijelazu u Oderjan ulici, između ostalih, danas (ponedjeljak) su obišli potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, saborski zastupnici Josip Đakić, Vesna Bedeković, Darko Sobota i Nataša Tramišak, virovitičko–podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, koprivničko–križevački dožupan Ratimir Ljubić, načelnici Siniša Pavlović (Općina Kloštar Podravski) i Željko Grgačić (Općina Pitomača).

Realizacija ovog projekta će omogućiti brzu poveznicu Slavonije i Podravine sa Zagrebom, a radovi vrijedni 17,8 milijuna eura financiraju se iz kredita Europske investicijske banke koje HŽ Infrastruktura koristi iz Državnog proračuna. Izvođač radova je tvrtka Swietelsky, a rok završetka projekta je 15 mjeseci.

– Rekonstrukcija ove pruge je nastavak na rekonstrukciju koju smo dovršili 2021. godine od Virovitice do Pitomače. Taj projekt, odnosno ta dionica, bila je dugačka 21 kilometar. Ovom obnovom stvorit će se uvjeti da vlakovi prometuju brzinom od 100 km/h. Prošli mjesec raspisali smo natječaj za nastavak obnove pruge prema Varaždinu i Čakovcu, a ovih dana pripremamo natječaj za dionicu pruge od Bjelovara do Svetog Ivana Žabna. Sve je to dio cjelovite rekonstrukcije lokalnih i regionalnih pruga, a sredstva osigurava Vlada Republike Hrvatske – kazao je prilikom obilaska radova predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić.

Ovo je dio projekta za koji je Vlada podigla kredit od 900 milijuna eura, a koji je itekako bitan za Podravinu, naglasio je potpredsjednik Vlade RH, Ivan Anušić.

-Pruga koja spaja Istok i Zapad, odnosno Istok i Sjever Hrvatske je u rekonstrukciji, a 900 milijuna eura kredita koji je Vlada RH podigla kako bi se ovaj projekt realizirao, dovoljno govori koliko je isti zapravo velik. Vrlo je bitan za Podravinu, kao i za Slavoniju i Baranju, a realizacija će na kraju krajeva omogućiti spoj i brzu komunikaciju Istoka sa Zagrebom i naravno sa zapadnom Europom – naglasio je Anušić.

Tijekom radova dionica će povremeno biti zatvarana za željeznički promet, a putnički će prijevoz biti supstituiran autobusima između Pitomače i Kloštra.

-Koprivničko-križevačka županija je u prometnom smislu jedno veliko gradilište. Kao što znate, radi se drugi kolosijek pruge Križevci – mađarska granica, a i ova rekonstrukcija jako je bitna ne samo za prijevoz roba i tereta, već i za putnički prijevoz – naglasio je Ljubić.

Budući da se dionica Pitomača – Kloštar proteže kroz dvije županije, radove je obišao i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

-Veseli me čuti da i s Istoka kreće rekonstrukcija pruge Osijek – Koška pa će žitelji Virovitičko-podravske županije, kao i Koprivničko-križevačke, koji gravitiraju prema Zagrebu, Varaždinu i Osijeku, moći brže putovati i stići na svoju destinaciju – izjavio je Andrović.

Obnova dionice duge osam i pol kilometara obuhvaća sanaciju gornjega i donjega pružnog ustroja, rekonstrukciju kolosijeka, skretnica i perona u kolodvoru Kloštar te zamjenu podloge na devet željezničko-cestovnih prijelaza. Po završetku obnove vlakovi će moći voziti brzinom do 100 km/h (sada je ograničenje 60 km/h).

(www.icv.hr, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content