Virovitica proslavila Nacionalni dan HMS-a: Građani mogli besplatno naučiti kako spasiti život i koristiti AVD uređaj

Na Trgu kralja Tomislava (kod sata) u Virovitici, danas (utorak) je svečano obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe. Građani su imali priliku besplatno naučiti tehnike oživljavanja i upotrebu AVD-a, uz stručno vodstvo liječnika i tehničara hitne medicinske službe.

Lahorha Weiss, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ, istaknula je važnost obilježavanja ovog dana te je uputila čestitke svojim djelatnicima diljem županije i šire. Akcija organizirana za građane omogućila je osnovne mjere održavanja života uz korištenje AVD uređaja, što predstavlja ključnu kariku u spašavanju života prije dolaska hitne medicinske pomoći.

WhatsApp-Slika-2024-04-30-u-12.08.42_5a0fa938

– Ova akcija je samo početak, planiramo provoditi slične inicijative u narednim mjesecima, kako u obrazovnim ustanovama, tako i u poduzećima, vjerujući da će nova znanja i vještine koristiti ne samo u hitnim situacijama, već i u svakodnevnom životu. S godišnjih 8000 intervencija na terenu i u ambulanti, svakih sat vremena pružamo brzu medicinsku pomoć, čime pokazujemo predanost i kontinuiranu podršku našoj zajednici – istaknula je Weiss.

Svoje iskustvo s terena podijelila je Ines Tamaš, doktorica u timu 1 ispostave Orahovica i Slatina. Istaknula je raznolikost slučajeva s kojima se svakodnevno susreće te važnost brze reakcije.  

– Broj dnevnih intervencija varira ovisno o danu i sezoni. Trenutno, najčešći pozivi su zbog anafilaktičkih reakcija, što je često rezultat uboda insekata poput stršljena i pčela u šumskim područjima, ali se takvi slučajevi često javljaju i u ambulanti. Također, u ovom razdoblju bilježimo visoke tlakove te povećan broj psihijatrijskih slučajeva, posebice u proljetnim i jesenskim mjesecima, uz konstantne reanimacije zbog srčanih i moždanih udara – rekla je dr. Tamaš ističući kako joj je najteži dio posla trenutak kada obitelji mora priopćiti da njihov bližnji više nije živ.

WhatsApp-Slika-2024-04-30-u-12.08.43_b462ba92

Posao “hitnjaka” počinje s pozivom za pomoć pacijentu, a vrlo često se nastavlja s kolegama iz Opće bolnice Virovitica, koji su u okviru OHPB-a zaduženi za prijem i preuzimanje pacijenata. Ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević kaže kako je riječ o Odjelu koji je svojevrsno ogledalo cijele bolnice i na kojem se pacijent ponekad po prvi put susreće s bolnicom i pritom na jednom mjestu dobiva cjelovitu uslugu, a koja se nakon početne često završi specijalističkom pomoći, pa i ostankom u bolnici. Na godišnjoj razini imaju između 22 i 28 tisuća pacijenata, odnosno između 50 i 90 dnevno. 

– Uz zbrinjavanje hitnih pacijenata, pomoć pružamo svim pacijentima, neovisno o kojem trijažnom razredu pripadaju prilikom dolaska. Mnogi od njih pomoć liječnika na ovom Odjelu potraže nakon radnog vremena ambulanti primarne zdravstvene zaštite, upućeni od strane svojih obiteljskih liječnika i svi oni koji su procijenili da im je potrebna pomoć hitnog prijema zbog svog stanja. Ovim putem želim čestitati svim ‘hitnjacima’ njihov dan – rekao je ravnatelj D. Blažević.  

viber slika 2024 04 30 14 06 04 578

Osnovne tehnike oživljavanja isprobali su i uspješno naučili saborski zastupnik Josip Đakić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, pridonoseći tako vlastitoj sigurnosti i spremnosti za hitne situacije. Također, u ovoj važnoj lekciji sudjelovali su i drugi građani, kao i oni najmlađi, mališani Dječjeg vrtića Cvrčak, koji su pokazali iznimno zanimanje za ovu važnu vještinu. Njihova znatiželja protezala se i na vozilo hitne medicinske pomoći, pružajući im priliku da bolje upoznaju rad hitnih službi i važnost pravilnog postupanja u hitnim situacijama.

Svečanosti obilježavanja, uz saborskog zastupnika Josipa Đakića i župana Igora Androvića sa suradnicima, nazočili su zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” VPŽ Miroslav Venus, voditelj Županijskog centra 112 Virovitica Zdenko Čapo te policajci PU virovitičko-podravske. 

(icv.hr, žđl, mlo, Foto: Ž. Đaković Leš, M. Lovrenc, K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content