Svečano uručeni ugovori u okviru poziva “Zaželi” za područje VPŽ vrijedni više od 13 milijuna eura: 279 osoba brinut će i skrbiti za 1.674 korisnika starijih od 65 godina

U Domu udruga “Dudnjak” u Voćinu, svečano su uručeni ugovori sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

Uručenju ugovora su uz dobitnike sredstava, između ostalih, nazočili: državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa suradnicima, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavnici gradova i općina s područja VPŽ, kao i predstavnici institucija i udruga navedenih ugovora…

Potpisano je ukupno 18 ugovora ukupne vrijednosti 13.290.000 eura što će osigurati zapošljavanje 279 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 1.674 osobe starije od 65 godina.

Ugovori su potpisani s: Udrugom osoba s invaliditetom Slatina – 1.350,000 eura, Udrugom osoba s invaliditetom Virovitica -1.237.500 eura, Hrvatskim crvenim križem – Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica – 1.485.000 eura, Gradom Orahovica – 510.000 eura, Općinom Pitomača – 1.440.000 eura, Udrugom invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Virovitica – 270.000 eura, Općinom Špišić Bukovica – 528.000 eura, Gradom Slatinom – 1.039.000 eura, Općinom Zdenci – 495.000 eura, Općinom Sopje – 375.000 eura, Općinom Čačinci – 594.000 eura, Općinom Lukač – 459.000 eura, Općinom Crnac – 510.000 eura, Kulturnim društvom Prosvjeta – 900.000 eura, Udrugom S.O.S. – 480.000 eura, Kulturno-umjetničkim centrom Virovitica – 720.000 eura, Organizacijom slijepih Virovitičko-podravske županije – 405.000 eura i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica – 510.000 eura.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš je kazao.

-Nama kao Vladi i Ministarstvu je najvažnije misliti o ljudima koji trebaju našu podršku, ponajprije o onima koji su najranjiviji, a to su naši stariji. Najvažnije za ovu fazu projekta Zaželi je to da će doći u svaki kutak Hrvatske, da u njemu mogu sudjelovati i muškarci i da će trajati tri godine. Sada u ove tri godine imamo vremena da se pripremimo za budućnost i mislim da je ovo najbolji primjer naše brige o mirovinama, skrbi i uslugama za starije – naglasio je Vidiš.

Nazočnima se potom obratio i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović naglasivši vrijednost potpisivanja kroz činjenicu da osim što ovi ugovori s jedne strane donose zapošljavanje osoba, uglavnom žena koje se zbog svoje dobi teško zapošljavaju, s druge strane osigurava i brigu za one kojima je takva pomoć najpotrebnija, a to su uglavnom nepokretne ili teško pokretljive osobe, odnosno samci.

-Na ovaj način Vlada Republike Hrvatske, ali i mi, kao Virovitičko-podravska županija, pokazujemo brigu za one najstarije i one kojima je pomoć doista potrebna da ne budu sami, pomoć onima koji su u trećoj životnoj dobi. Ne mogu opisati koliko je hvalevrijedan ovaj projekt, koji uključuje zapošljavanje žena, uglavnom starijih od 50 godina, a drugi razlog su samci koji borave na ruralnom području i koje te žene obilaze i pružaju im adekvatnu skrb. Naša županija je više od 90 posto ruralna županija i ovakvim projektima doista pomažemo i u zapošljavanju, ali i pomažemo onima kojima je ta skrb najpotrebnija, a to su samci koji nemaju svoju obitelj, koje nemaju nekoga tko će ih obići – rekao je župan Andrović te se zahvalio svima koji sudjeluju u ovom projektu.

Veliko zadovoljstvo na kraju je izrazila saborska zastupnica Vesna Bedeković.

-Izuzetno mi je drago što danas mogu nazočiti dodjeli ovih 18 ugovora, prije svega i kao saborska zastupnica, ali i kao bivša ministrica demografije i obitelji, mladih i socijalne politike u čijem smo mandatu dodjeljivali s radošću i ponosom ugovore korisnicima programa Zaželi. Ono što je važno naglasiti, ovo je četvrta faza dodjele ugovora Zaželi i ovdje je naglasak na krajnje korisnike, a krajnji korisnici su osobe treće životne dobi, stare i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom i svi oni naši sugrađani koji nužno trebaju našu potporu. To je suština ovog projekta, a osim potpore našim građanima koji su u potrebi, kroz projekt Zaželi dajemo mogućnost zapošljavanja ženama što je izuzetno bitno, a sada u četvrtoj fazi po najnovijem programu dajemo mogućnost zapošljavanja i muškarcima ravnopravno sa ženama. Ovo je dokaz da je Hrvatska jedno socijalno društvo i da Vlada Republike Hrvatske na čelu s našim premijerom Andrejom Plenkovićem, vodi računa o osobama svih životnih dobi – zaključila je Bedeković.

Na samom kraju, u ime svih dobitnika ugovora zahvalio se ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Nikola Slavić.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content