U OŠ Josipa Kozarca Slatina održano Završno događanje projekta ”Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske”

Danas je u slatinskoj Osnovnoj školi Josipa Kozarca održano Završno događanje projekta ”Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip Kozarac Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik Norveška, te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

U sklopu spomenutog projekta vrijednog ukupno 21.020.771,60 kuna, a koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. i Državnog proračuna Republike Hrvatske na području Virovitičko-podravske županije, kojoj kroz ovaj projekt pripada 7.552.786,03 kuna, obnovljeno je i opremljeno potkrovlje u OŠ Josipa Kozarca u Slatini te je uređena i moderna opremljena učionica u OŠ Suhopolje.

Cilj ovog projekta je uspostava Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, usmjerenog ka darovitim učenicima u STEM području, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Projekt u trajanju od 21 mjeseca započeo je s provedbom sredinom srpnja 2022. godine, a završio je 14. travnja ove godine.

Na početku svečanosti Završnog događanja projekta ”Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” sve nazočne u holu škole je pozdravila i dobrodošlicu im poželjela zamjenica ravnateljice OŠ Josipa Kozarca Slatina Marina Grundler Hrala.

S nekoliko riječi nazočnima se obratio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji ja na svečanost došao u pratnji svog zamjenika Marija Klementa i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martine Bunić.

– Uvijek je lijepo biti i na početnim i na završnim konferencijama kada počinje, odnosno završava određeni projekt u našoj županiji. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu i koji su doprinijeli da uspješno završimo još jedan projekt na području naše županije, hvale vrijedan projekt koji se tiče obrazovanja. Kroz ovaj projekt su obnovljene, odnosno rekonstruirane škole u Slatini i Suhopolju, gdje smo prostorima koje su bile dugo prazne namijenili svrhu, a to je STEM područje. Osim uređenja prostora, isti su i opremljeni STEM opremom za svu darovitu djecu koja žele znati više i koja žele biti u STEM području koje je aktualno i u trendu. Uvjeren sam da će učenici koji budu koristili tu opremu ostati ovdje, i u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji, te da će biti budući nositelji gospodarstva u cijeloj Hrvatskoj. Mi ćemo kao Županija nastaviti s održivosti ovog projekta idućih pet godina, gdje ćemo sa našim Centrima izvrsnosti omogućiti svoj djeci koja žele znati više da napreduju, da se obučavaju i da budu budućnost Hrvatske- rekao je župan Andrović.

Provedene projekte u školama u Suhopolju i Slatini nazočnima su kroz video projekcije predstavili ravnatelj OŠ Suhopolje Ante Škraba i zamjenica ravnateljice OŠ Josipa Kozarca Slatina Marina Grundler Hrala.

Svečanost Završnog događanja projekta ”Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” svojim su nastupima uveličali učenici škole domaćina, nakon čega su uvaženi gosti zajedno sa svojim domaćinima obišli novouređene i opremljene prostore.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content