ZANIMANJE BUDUĆNOSTI Sve veća potreba za njegovateljima starijih osoba, edukacija ključna u pružanju kvalitetne skrbi

Cijela Europa stari, pa tako i Hrvatska, čime se iz godine u godinu povećava potreba za jednim od najtraženijih zanimanja na tržištu rada, a to je njegovatelj, odnosno njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Sve je više domova za starije i nemoćne, udruga, gradova i općina koji sami ili putem projekata žele zaposliti osobu spremnu svoje znanje i vrijeme posvetiti previjanju, hranjenju, presvlačenju, kupanju, ali i drugoj vrsti brige za one koji se za sebe više ne mogu brinuti sami, niti to za njih mogu učiniti članovi obitelji.

Osobito u slučajevima u kojima je osoba nepokretna, nesvjesna i potrebno ju je hraniti na sondu, odnosno uz njen krevet biti gotovo 24 sata, a što zbog daljine, poslovnih i obiteljskih obaveza ne može ispuniti sve više ljudi, pa o njima brinu zaposlenici domova i drugih ustanova.

Potvrđuju nam to i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi Virovitica. Ističu kako su samo od početka prošle godine do danas proveli 73 natječaja za zapošljavanje 156 njegovateljica koje su tražili poslodavci – domovi, udruge i jedinice lokalne samouprave kroz program „Zaželi“.

KADAR „PO MJERI“

Gotovo sve osobe koje su prošle edukaciju danas rade na ovom radnom mjestu jer su ih „za sebe“ educirale same ustanove kako bi dobile radnika „po mjeri“ ili su pak završile program osposobljavanja koje je za nezaposlene osobe organizirao i financirao sam Zavod, odnosno Područni ured Virovitica u suradnji s obrazovnim ustanova za odrasle, a koje su izabrane temeljem provedenog postupka javne nabave.

Blaženka Bajan, rukovoditeljica Odjela za tržište rada, objašnjava da su se nezaposlene osobe mogle educirati za obavljanje poslova njegovatelja starijih i nemoćnih putem osposobljavanja, a koje je Zavod u suradnji s ustanovama za obrazovanje odraslih provodio još od 2008. godine. Jedna od posljednjih grupa, njih 22, upravo završava edukaciju. Ona uključuje teoretski i praktični dio, a koji ukupno traje četiri mjeseca, nakon kojih je osoba spremna započeti rad na novom radnom mjestu. Ovaj program osposobljavanja provodilo je Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih iz Vukovara na temelju provedenog postupka javne nabave. Tijekom edukacije za polaznike je bio organiziran praktični dio osposobljavanja u nekoliko domova na području naše županije.

MORA PROĆI EDUKACIJU

– Prepoznali smo potrebe našeg tržišta rada i usmjerili se, sukladno potrebama poslodavaca, prema ovom deficitarnom zanimanju. Kako bi poslodavac dobio potreban kadar, osoba se za ovo zanimanje mora educirati, odnosno ne može s burze rada samo početi raditi u domu ili udruzi sa starijima i nemoćnima. Treba, naime, posjedovati uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje poslova baš za to zanimanje – ističe B. Bajan.

Blazenka Bajan

Jedan od dosadašnjih načina bilo je organizirano osposobljavanje od strane Zavoda. Nezaposlena osoba koja se željela dodatno educirati za neko novo zanimanje mogla je to putem izabranih ustanova za obrazovanje odraslih koje je odabrao Zavod putem postupka javne nabave. No, postoji i drugi način koji sve više koriste sami poslodavci, da se nezaposlena osoba može educirati kod njih putem osposobljavanja na radnom mjestu, uz ustanovu.

– Konkretno, dom koji je trebao njegovateljicu i bio je zainteresiran za takav oblik osposobljavanja svojih budućih zaposlenika javio se Zavodu, odnosno nama, a mi smo potom kontaktirali nezaposlene osobe i ponudili im mogućnost osposobljavanja na radnom mjestu kod poslodavca. Dom je nakon toga izabrao obrazovnu ustanovu u kojoj je osoba prolazila teorijski dio edukacije, a praktični dio odrađivala je kod njih, u samom domu – objašnjava naša sugovornica.

ODLUČUJU I POSLODAVAC I RADNIK

Teorijski dio ovakvih osposobljavanja na radnom mjestu provode pučka otvorena učilišta s područja naše županije. Osposobljavanja na radnom mjestu traje četiri mjeseca. Nezaposlena osoba koja prolazi edukaciju pritom nije ugovorom vezana uz poslodavca kod kojeg obavlja praksu, već ostaje prijavljena u evidenciji nezaposlenih.
Prema riječima Blaženke Bajan, to je razdoblje u kojemu će i poslodavac, ali i sama osoba koja se educira, otkriti imaju li zajedničkih interesa.

– Poslodavac je taj koji u tom periodu prati osobu, vidi njen napredak i možda ju na kraju, što je vrlo čest slučaj, i prepozna kao svog budućeg zaposlenika, pa polaznica kod njega ostane i raditi. No, imamo situacije u kojima je nakon edukacije njegovateljica pronašla radno mjesto kod drugog poslodavca. Za vrijeme osposobljavanja na radnom mjestu osoba prima novčanu pomoć sa Zavoda, eventualno putne troškove, no slobodno može potražiti drugog poslodavca nakon edukacije ako se nije pronašla u domu u kojem je odrađivala praktični dio. Sama ustanova također nema ugovornu obavezu zadržati polaznicu ako u njoj nije prepoznala traženog radnika. Ustanovi se za vrijeme edukacije plaća mentor i dio naknade koja se odnosi na teorijski dio obrazovanja, no ne obvezuje ju se na zapošljavanje – objašnjava B. Bajan.

POMOĆ I NAKON ZAPOSLENJA

Za one poslodavce koji njegovateljicu nakon prakse žele zadržati u kolektivu, to može biti dvostruka korist. Osim što će riješiti pitanje potrebnog radnog mjesta, poslodavac još godinu dana može koristiti neku od mjera sa Zavoda kojom će moći pokriti financiranje plaće ili drugih troškova vezanih uz novo zaposlenje.

Ovisno je li riječ o dugotrajno nezaposlenim osobama, osobama koje imaju završenu samo osnovnu školu, korisnicima minimalne zajamčene naknade ili drugim osobama na Zavodu, poslodavcima su na raspolaganju poticajne mjere kojima tako putem Zavoda mogu ostvariti potporu i do 100 posto financiranja za novu radnicu ili radnika.

Aktualna situacija tako govori da domovi njegovateljicu koju traže mogu educirati i pripremiti konkretno za svoje radno mjesto bez ikakvih troškova te da će i njenu plaću nakon edukacije Zavod sufinancirati s određenim iznosom kako bi pomogao poslodavcu kojemu je ovaj kadar nasušno potreban, naravno ako poslodavac ispunjava uvjete za korištenje pojedine potpore.

Priliku da postane njegovateljicom dosad je iskoristilo više od 150 žena u dobi između 30 i 50 godina. Sigurno će ih biti još budući da dva pučka otvorena učilišta rade na tome da ovaj program obrazovanja bude dostupan i kroz sustav vaučera. Vijest je to koja budi nadu za stare i nemoćne, kojima upravo o ovom kadru ovisi zdravlje, pa i život.

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content